Nea Radio

Bonde vant mot Staten i lagmannsretten: Feil å tvangsavvikle dyreholdet

HENTA ALLE DYRA: Mattilsynet på garden i oktober 2019. Frostating lagmannsrett meiner vedtaket var ugyldig. Foto: Morten Andersen / NRK

Etter fleire tapte rettsrundar har bonde Merete Støvring i Melhus fått medhald: Mattilsynet og Staten hadde ikkje heimel til å tvangsavvikle dyrehaldet hennar, meiner Frostating lagmannsrett.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Vi er godt nøgde med resultatet, seier advokat Målfrid Ølberg til NRK Trøndelag

Ølberg representer Støvring. Ølberg har enno ikkje lese domen, men forstår at Mattilsynet får kritikk for måten dei har utøvd tilsynet ved garden på.

Konflikt med Mattilsynet i over ti år

Støvring har lege i konflikt med den tidlegare arbeidsgjevaren sin i 10 år. Mattilsynet ga henne mange pålegg om å utbetre forholda på garden i Melhus. Tilsynet meinte dyra fekk for lite vatn, mat, tilsyn og pleie. Støvring fekk ikkje medhald i tingretten om at tvangavviklinga var ugyldig. Tre månader seinare kom Mattilsynet og henta alle dyra: 200 høner, 30 kyr, 15 hestar, 100 sauer og 10 grisar.

Støvring anka domen i tingretten til Frostating lagmannsrett. Staten ved Regjeringsadvokaten var motpart då rettsaka gjekk i byrjinga av mars, skriver NRK Trøndelag på sine nettsider.

Delt syn på saka i lagmannsretten

Det var mange regelbrot på garden over lang tid, slår retten fast. Dyrehaldet vart dårlegare dei to siste åra før forbodet kom. Derfor var det naudsynt å gripe inn, står det i domen.

Men lagmannsretten er delt i synet på om forholda på garden var så alvorlege at drifta måtte avviklast. Fleirtalet, to av lagdomarane meiner avvika som Mattilsynet påpeika ikkje har vore så grove. Støvring har i lengre periodar vist at ho er i stand til å ta vare på dyrevelferden, står det i domen.

Å tvangsavvikle er svært inngripande og andre tiltak burde derfor vorte vurderte og prøvd først, meiner retten.

Lagdomaren i mindretal er samd i kritikken, men meiner Mattilsynet har eit visst rom for eige skjøn. Mindretalet meiner vedtaket om tvangsavvikling var gyldig.

Henrik Vaaler hos Regjeringsadvokaten var prosessfullmektig for Staten ved Landbruksdepartementet. Han viser til departementet for kommentar til domen.

Solørsaka i lagmannsretten neste år.

I Innlandet vann ein bonde i Solør i tingretten. Mattilsynet meinte storfebesetninga ikkje var registrert på rett måte slik at den kunne sporast. Dette gjekk utover dyrehelsa og mattryggleiken, meinte tilsynet. Besetninga vart avvliva og bonden tapte 10 millionar kroner. Oslo tingrett meinte Mattilsynet hadde tolka lova feil.

Mattilsynet har anka Solør-domen og saka skal opp i Borgarting lagmannsrett i februar 2022.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...