Nea Radio

Boka om Børre Langland er sluppet

Fra venstre: Hans O. Grønli, Ole Gunnar Folde og Harald Reitan. Foto: Per Magne Moan

Bokbad i Rallaren torsdag kveld.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 19.06.2020 kl 19:53

Under kyndig ledelse av bademester Harald Reitan, så ble forfatterne av boka om Børre Langland, Ole Gunnar Folde og Hans O. Grønli, behørlig bokbadet, i Rallaren torsdag kveld.

Oppfinneren og tusenkunstneren som levde i Ålen for 250 år siden, gjorde noe så sjeldent som å skrive dagbok - ei bok som eksisterer den dag i dag og er i trygg forvaring på Statsarkivet i Trondheim. Og det er denne dagboka som er hovedkilden og utgangspunktet for det litterære verket som ble sluppet torsdag.

Tusenkunstner

Publikum som tok turen til Rallaren fikk oppleve en lystig passiar mellom programlederen og forfatterne og alle ble bedre kjent med Børre Hansen Langland (1732-1820)

Mange kjenner han som klokkemaker, men han gjorde mye mer enn det.

Rokker, kjevler, skåler, pipstilker, tobakksdåser, snushus, punglås, beslag, lysestaker, blekkhus, skjeggsaks, brennevinspanne, kuknapper og solskive, føyer seg inn produktrekken av gjenstander Børre laget.

Alt dette vet man, takket være hans nøyaktige regnskaper, gjengitt i boken.

LANGLANDSFELA: Landets nest eldste norskproduserte fele.

Klokkemakeren

Men det var klokkene han skulle bli aller mest kjent for, og den dag i dag er flere av disse med finmekaniske verk med hele 3 visere og datoviser - ja noen også med klokkespill.

I løpet av sitt lange liv produserte han 306 stueur, de fleste var slagur. I tillegg produserte han 10 lommeur. Flere av klokkene er i bruk den dag i dag.

Langlandsfela

Musiker John Ole Morken, hadde tatt turen fra Østlandet og hjem til Ålen for å spille på ei nyrestaurert fele, bygd av Børre. Dette er landets nest eldste norskproduserte fele, og instrumentet klang godt i Rallaren.

Hør intervju med John Ole Morken og lyden av fela her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...