Nea Radio

Blir kalt mordere fordi de vil skyte selen i Stjørdalselva

Gunnar Daniel Fordal har fått mye kritikk i sosiale medier fordi de vil skyte selen i Stjørdalselva. Foto: Morten Andersen / NRK

En uvanlig laksefisker har dukka opp i Stjørdalselva i det siste. Nå har både grunneiere og fiskere fått nok, og vil avlive selen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Vanligvis holder selen til i sjøen, og det er sjelden dyret jakter på fisk langt opp i elvene. Men denne våren har en sel vært flere mil oppe i Stjørdalselva på jakt etter laks.

Roger Lillevik og Geir Berge fra Trondheim fikk se selen 35 kilometer oppe Stjørdalselva for et par uker siden. Da hadde de vært på en fjelltur i Meråker, skriver NRK Trøndelag.

– Veldig nysgjerrig

– Vi kjørte ned fra Meråker, og vi snakket om laksefiske. Derfor kjørte vi innom Florneshølen for å se hvordan det så ut i elva. Med det samme vi kom ned til elva, fikk vi se et hode ute i vannet. Vi fant fort ut at det måtte være en sel. Den var nysgjerrig, og svømte fram og tilbake, sier Roger Lillevik, som filmet dyret ute i vannet.

Det var Bladet.no som først omtalte saken. Og det har vært et stort engasjement rundt selen og observasjonene av dyret flere steder i Stjørdalselva. Nå er det bestemt at selen skal avlives.

Gunnar Daniel Fordal er leder av Stjørdalsvassdragets Elveeierlag, og han er glad for at Fiskeridirektoratet i forrige uke ga fellingstillatelse på selen.

– Kan gjøre stor skade

– Vi er bekymret for at selen skal gjøre stor skade i elva. Derfor har vi fått fellingstillatelse på dyret, som gjelder fram til 1. juni, sier Fordal til NRK.

Både fiskere og grunneiere frykter at selen skal spise opp laksen i elva. De vil heller at laksen skal bite på fiskekrokene, enn at selen skal spise opp fisken.

– På lørdag forsøkte vi å skyte selen, men dyret forsvant under båten vår. Vi har hørt at den er nysgjerrig, men det var den ikke lørdag. Nå må vi gå over til snikjakt isteden. Men det er ikke enkelt, fordi det er mange plasser å gjemme seg i elva, sier Fordal.

Kalles for morder

Elveeierlaget har forvaltningsansvaret for vassdraget. Nå har de fått mye kritikk i sosiale medier etter at det ble kjent at selen skal avlives.

– Selen har fine øyne, og mange har derfor sympati med dyret. Vi har derfor fått mye kritikk. Men den har ikke noe i elva å gjøre. Jeg er ikke direkte overrasket, men det er mange som mener jeg er en morder som vil skyte selen. Men vi forholder også til loven, og har som nevnt fellingstillatelsen i orden, sier Gunnar Daniel Fordal.

Men han tror ikke selen vil påvirke laksebestanden så veldig mye i Stjørdalselva.

– Nei, men den kan nok gjøre betydelig skade, som forskerne sier. For laksen er jo truet på forskjellig vis, og nå kommer også selen i tillegg langt oppe i elva. Laksen trues av både landbrukspåvirkning, oppdrett i sjøen, lakseand, og utbygginger langs elva. Så laksen er under press fra flere hold, sier lederen i elveeierlaget.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...