Nea Radio

Historisk lav strømpris i 2020:

– Blir dyrere i år

Historisk lav strømpris: I Midt-Norge endte vi i 2020 opp med en gjennomsnittlig strømpris helt nede på 9,98 øre. Det er historisk lavt, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnsansvar, i TrønderEnergi, Stig Tore Laugen. Her i Frøya vindpark. Foto: TrønderEnergi

Aldri før har det vært så rimelig å bruke strøm i Midt-Norge som i 2020. I snitt kostet strømmen under ti øre per kilowatt-time. I år er prisen ventet å gå betydelig opp.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

2020 ble annerledesåret, også på strømregninga. Kombinasjonen mye snø i fjellet, mye nedbør, en mild vinter, lite strømforbruk i byene, blant annet som en følge av koronapandemien, og fulle vannmagasiner, trakk strømprisen til bunns.

— Strømprisen i 2020 var eksepsjonelt lav. I noen timer i juli og november fikk enkelte betalt for å bruke strøm. I prisområde NO3 – Midt-Norge - endte vi opp med en gjennomsnittlig strømpris helt nede på 9,98 øre. Det er historisk lavt, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnsansvar, i TrønderEnergi, Stig Tore Laugen.

I juli var strømprisen i Midt-Norge på sitt aller laveste. Da kostet en kilowattime i snitt 2,72 øre, ifølge kraftbørsen Noordpool. Snittprisen for strøm i Midt-Norge var til sammenligning på 44 øre og 38 øre per kilowattime i henholdsvis 2018 og 2019.

Rekordstor kraftproduksjon

For landet samlet sett var strømprisen noe høyere enn for Midt-Norge, og endte på 11,6 øre per kilowatt, ifølge kraftbørsen NordPool.

— Vi hadde noen år på slutten av 90-tallet da strømprisen var nede mot ti øre per kilowatt, men det var før NO3 ble etablert som eget prisområde. Prisene vi så i Midt-Norge i fjor var ekstremt lave, sier kraftmarkedsanalytiker Siri Line Hove Ås i TrønderEnergi.

Totalt ble det produsert 153,3 TWh elektrisitet i Norge i fjor. Det er også rekord. Aldri før har det blitt produsert så mye kraft.Det norske strømforbruket var samtidig stabilt, sammenlignet med tidligere år, og endre på 132,9 TWh. Dette er omtrent på nivå med de siste fem årene.

Ren, trøndersk energi

2020 startet flere nye vindparker produksjonen i Trøndelag. Det bidrar til en bedre kraftbalanse i en region, som tidligere har slitt med kraftunderskudd og kapasitetsutfordringer i strømnettet.TrønderEnergis vindparker produserte alene 425 GWh i 2020. I 2022 vil årsproduksjonen tredobles, når vindparkene i Frøya, Stokkfjellet (Selbu) og Sørmarkfjellet (Osen/Flatanger) er i full produksjon.

— Strømforbruket i Trondheim er cirka 3000 GWh per år. Det betyr at vindkraft TrønderEnergi produserte strøm av i 2020, forsynte Trondheim med strøm i ett kvartal. Når våre nye vindparker er i full drift vil den totale årsproduksjonen fra disse være på cirka 1400 GWh, og dermed dekke et halvt års strømforbruk i Trondheim, sier Laugen.

Vindkraft gir billigere strøm

Den økte vindkraftproduksjonen vi gi positive ringvirkninger for husholdninger og næringsliv i regionen.

— Rundt åtte prosent av kraftproduksjonen i Norge kommer nå fra vindkraft. Og dette tallet vil øke når stadig ny vindkraft kommer inn i nettet. Vindkrafta bidrar til å gi Midt-Norge en bedre kraftbalanse og dermed også til lavere strømpriser enn vi ellers ville hatt. Vindkrafta har samtidig ført til en kraftig utbygging av linjenettet, og sammen gir dette store muligheter for å etablere ny næringsaktivitet i regionen. Nå gjelder det for kommuner og næringsliv å gripe muligheten, sier Laugen.

Dyrere strøm i 2021

Inngangen til 2021 har vært preget av kulde og lite nedbør. Prognosene tilsier at forbrukerne må være forberedt på høyere strømregninger i år, sammenlignet med i fjor.

— Vi forventer en snittpris i vårt område på mellom 30 og 35 øre per kilowattime i 2021. Det betyr at en strømkunde i Midt-Norge må betale cirka 4000 kroner mer for strømmen i år enn i fjor, om prognosen slår til, sier Laugen.

Prisoppgangen i starten av 2021 kommer etter et spesielt klimaår. 2020 er det varmeste året noen gang målt.

— Meteorologene har ikke målt et varmere år i Norge på 120 år. Gjennomsnittstemperatur ligger rundt 2,5 grader over normalen. Dette i kombinasjon med stort overskudd på vannkraft, ga rekordlave strømpriser. Nå er det kaldere vær og ikke så mye nedbør, og da skyter strømprisen i været, forklarer kraftmaredsanalytiker, Siri Line Hove Ås, i TrønderEnergi.

Strømmen utgjør normalt én tredel av samlet regning, ved siden av nettleie og offentlige avgifter.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...