Annonse
Nea Radio

FIAS:

- Ei endring for framtida !

NYTT AVFALLSSYSTEM: Kommunikasjonssjef Hanne Maageng Olsen i FIAS med de nye dunkene som skal kjøres ut fra mai neste år. Foto: FIAS

Neste høst endrer FIAS avfallshentinga i Fjellregionen. Enklere kildesortering vil legge til rette for at du kan gjøre enda mer for miljøet. Det blir kildesortering av matavfall, enklere sortering av papp og papir og henteordning også for glass- og metallemballasje.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

Endringen vil helt klart merkes av alle innbyggere i Fjellregionen, for endringen innebærer også at vi går over fra sekker til dunker for avfallet. Hver husstand vil få utlevert fire dunker, for matavfall, papp og papir, glass- og metallemballasje og restavfall. Plastemballasje skal fortsatt sorteres i de blanke sekkene som i dag.

Matavfall i grønne poser

Til matavfallet vil alle få utdelt grønne poser, som knytes og legges oppi dunken med brunt lokk. Matavfallet gjenvinnes til biogass og gjødsel. Biogass erstatter fossilt drivstoff, og bidrar til mindre klimautslipp. I tillegg vil gjenvinning av matavfall bidra til resirkulering av viktige næringsstoffer.

Dunk for papp og papir

Dagens papirsekk erstattes med en dunk til både papp og papir. Der kan du legge både aviser, melkekartonger, pizza-esker, vinkartonger og bølgepapp. Så sparer du deg turen til returpunktet.

Nye dunker fra mai

FIAS starter utkjøring av de nye dunkene i mai 2020, og den nye ordningen gjelder fra september 2020. Som hovedregel vil det settes ut 140-liters dunker til matavfall, papp og papir og glass- og metallemballasje. Hvis du har et standardabonnement i dag, får du en 240 liters dunk til restavfall. Du som har mini-abonnement får en 140-liters dunk til restavfall.
Hvis det er flere som setter avfallssekken på samme sted i dag, kan det bli fullt når dere får fire dunker hver. Det kan være lurt å ta en prat med naboen, og kanskje blir dere enige om å samarbeide om en eller flere dunker?

Skur?

Allerede nå får FIAS spørsmål fra folk som ønsker å lage skur eller bod til dunkene. Da er det viktig å være klar over at dunken skal stå maks tre meter fra veikanten på hentedag, med håndtaket frem. Husk å sjekke med din vegeier hvilke regler som gjelder for bygg så nære veien, og pass på at du ikke bidrar til trafikkfarlige situasjoner. Informasjon om størrelser på dunkene og våre krav til utforming vil bli lagt ut på FIAS sin hjemmeside.

FIAS: Nye dunker fra september 2020. Foto: FIAS

Nye rutiner

Når den nye ordningen starter opp i september 2020, blir det nye ruter, og mange vil oppleve å få ny hentedag for en eller flere avfallstyper. Med bruk av digital tømmeplan eller melding på telefonen er det lett å følge med på når avfallet hentes. Allerede nå kan du laste ned app'en "MinRenovasjon", som i tillegg til å gi deg varsel på telefonen dagen før avfallet hentes, også gir deg informasjon om åpningstider, kart og priser på gjenvinningsstasjonen.

Endringen neste år er den største endringen FIAS gjør siden oppstarten i 1999. Vi er spent på reaksjonene, men vi vet at dette er en endring mange har ventet på, og ser frem til.
Du kan lese mer om den nye ordningen på www.fias.no og i FIAS-posten, som kommer i slutten av oktober.

Nøkkelord

Annonse