Nea Radio

Rørosbanken:

Bli en pensjonsvinner

Bli en pensjonsvinner, oppfordrer avdelingsleder privatmarked ved Rørosbanken, Kjetil Reinskou. Foto: Anita Sivertsgård

Skal du leve godt når du blir pensjonist, bør du gjøre ett viktig grep allerede nå, nemlig ta et aktivt valg om hvordan du vil forvalte pensjonskontoen din. 


Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Fra 1. februar fikk rundt 1.5 millioner arbeidstakere i privat sektor samlet sin pensjonsopptjening fra innskuddspensjonsordninger på en egen pensjonskonto. 
Pensjonskontoen skal følge arbeidstakeren gjennom ulike arbeidsforhold og gi bedre oversikt over pensjonssparingen. Målet er også lavere kostnader og dermed mer pensjon for hver sparte krone.

Hvem er omfattet av ordningen med egen pensjonskonto?

Ordningen med egen pensjonskonto gjelder for arbeidstakere i privat sektor som har innskuddspensjon. Ansatte i offentlig sektor eller ansatte i privat sektor med annen pensjonsordning enn innskuddspensjon, får ikke egen pensjonskonto.

Spiser opp pensjonen din

- Dette er den største nyheten siden innskuddspensjonen kom. Det som nå skjer er at hvis du har hatt flere arbeidsgivere, så er det slik at alle arbeidsgivere har spart en viss del av lønna di som blir pensjonen din. Problemet er når du har flere slike pensjonskontoer, så er det mye gebyrer som spiser opp pensjonen. Når du nå får samlet disse kontoene til en konto, så får du mye mer pensjon for pengene dine, sier avdelingsleder privatmarked ved Rørosbanken, Kjetil Reinskou.

Hva går reglene om egen pensjonskonto ut på?

Reglene om egen pensjonskonto går ut på at arbeidstakere i bedrifter som har innskuddspensjonsordning, skal få samlet sin pensjonsopptjening fra tidligere arbeidsforhold (pensjonskapitalbevis) og forvalte denne sammen med den pensjonskapitalen arbeidstaker tjener opp hos sin nåværende arbeidsgiver.

Foto: Skjermdump fra Rørosbanken

Hva må du som arbeidstaker gjøre for å få egen pensjonskonto?

For å få egen pensjonskonto trenger man ikke gjøre noe som helst. Pensjonen vil automatisk samles i egen pensjonskonto hos den pensjonsleverandøren hvor nåværende arbeidsgiver sparer til pensjon for deg.

Ta et aktivt valg

- Når du har fått samlet dine pensjonskontoer, så er det veldig enkelt. Da er det to ting du må ta stilling til. Det ene er å finne ut hvem som skal forvalte pengene dine. Det kan enten være hos din nåværende arbeidsgiver, din lokale bank eller hos en annen leverandør. Når du har valgt hvem som skal forvalte pengene dine, så må du velge hvordan pengene dine skal plasseres slik at du får mest mulig pensjon. Det er viktig å ta et aktivt valg, sier Reinskou.

Hvilken informasjon vil du få om egen pensjonskonto?

Du som arbeidstaker vil få informasjon om egen pensjonskonto fra din arbeidsgiver i forkant av innføringen. I løpet av februar 2021 vil du få informasjon om hvilke pensjonskapitalbevis du har og hvilken pensjonsleverandør som forvalter disse. Når denne informasjonen er gitt, har du frist til 1. mai 2021 om å ta et aktivt valg i hva du vil gjøre med pensjonen din.

Begynn med sparing

- Det er pr i dag veldig få som har så gode pensjonsordninger at det ikke lønner seg å spare utenom det man får fra arbeidsgiver og NAV. Derfor vil jeg komme med to nye gode råd. Det ene er å sørge for at innskuddspensjonen din er riktig plassert. Vi vet at 90 % av Norges befolkning ikke har tatt et valg og lar pengene bare stå der de stod og taper masse penger på det. Det andre er - begynn med å spare selv. Jo tidligere du begynner å spare, desto mindre trenger du å spare for å få den gode tilleggspensjonen din, avslutter avdelingsleder privatmarked ved Rørosbanken, Kjetil Reinskou med.

Hør intervjuet med Kjetil Reinskou her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...