Annonse
Nea Radio

Sogndalsspiller fikk hjertestans:

- Ble gjenopplivet på banen

Foto: Arkiv/Henrik Einangshaug

I kampen mellom Sogndal og Stjørdals-Blink i OBOS-ligaen mandag, kollapset Emil Pálsson (28) på banen som følge av hjertestans. Det skriver klubben i en pressemelding.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 02.11.2021 kl 09:12

Annonse

Det skjedde etter tolv minutter spilt. Ambulansepersonell var kjapt på stedet for å gi spilleren behandling. TV-kameraene gikk til stort bilde, og dommeren besluttet at spillerne på de to lagene skulle gå i garderoben.

Deretter Pálsson fraktet av banen av ambulansepersonellet.

Nå skriver Sogndal Fotball i en pressemelding at Pálsson fikk hjertestans. Selve kampen er avlyst.

– Pálsson fikk en hjertestans i det 12. minutt, og han ble vellykket gjenopplivet på banen. Han er nå flydd til Haukeland sykehus for videre utredning og behandling utover kvelden og i morgen. Han var i live da han ble fraktet fra stadion. Det blir mest sannsynlig ingen flere oppdateringer i kveld, sier arrangementssjef i Sogndal, Geir Inge Heggestad til NRK.

Dramatisk

Publikum fikk kort tid etter hendelsen beskjed om å trekke inn fra tribunen.

Endre Romøren, som er journalist i Sogn Avis, var til stede på Fosshaugane Campus. På spørsmål om hvordan publikum reagerte, svarer han dette:

– Det ble stille veldig fort. Det var en ekkel stemning. Vi forstod at det var noe alvorlig gale. Tankene våre gikk direkte til Eriksen i sommer og Carl Erik Torp for ti år siden her på stadion, sier Romøren til NRK.

I en kamp mellom Sogndal og Brann i 2011 kollapset Carl Erik Torp på samme stadion.

– Det treffer hardt når sånne hendelser skjer. Som det sikkert gjør for de fleste. Mine tanker går til han og familien. Jeg håper det går bra med ham, og jeg er takknemlig for at han fikk øyeblikkelig og kyndig hjelp, sier Torp til NRK.

Pálsson kollapset uten å ha vært i nærheten av noen.

– Han var ikke i duell eller noe, som jeg kunne se. Han flatet ut og lå der. Spillerne reagerte med en gang og fikk kallet inn helsepersonell som kjapt var ute og hjalp ham, forteller Romøren.

Ved bevissthet

Ifølge VG var Pálsson ved bevissthet da han ble fraktet til ambulansen.

– Status er at han var bevisst på vei inn i ambulansetransporten. Han blir antageligvis fraktet til Haukeland sykehus, sier kampdelegat Hans Lokøy til VG.

Ifølge Sogn Avis ble det tilkallet luftambulanse klokken 18.25. Den ankom klokken 18.54.

Fotballekspert Lars Tjærnås er preget av situasjonen i Sogndal.

– Fotball blir fryktelig fattig og uviktig når ting skjer som i Sogndal. Varme tanker til Emil Pálsson, skriver han på Twitter.

Sogndalspillene er fortsatt til stedet på stadion, der de spiser og snakker sammen. De var letta da de fikk vite at Pálsson var ved bevissthet.

– Det var en god melding å få. Hjertestans er en alvorlig hendelse, så det er klart at spillerne syntes det var spesielt. Det er en situasjon man ikke ønsker. Det var rask responstid, og det hele ble håndtert profesjonelt av Røde Kors, leger og ambulansetjeneste, sier Heggestad.

Hentet i sommer

Pálsson kom til Sogndal i sommer, på en låneavtale fra Sarpsborg 08. 28-åringen spilte sin ellevte kamp for Sogndal i kveld.

Islendingen har spilt både Mesterliga- og Europaligakamper for FH Hafnarfjördur. Han ankom Norge og Sandefjord i 2018, og spilte 50 kamper for de blåkledde.

Han har også spilt på det islandske landslaget under Lars Lagerbäck.

Nøkkelord

Annonse