Nea Radio

Bjørnis inntar lesekroken

BJØRNIS: Trekløveret som står bak de nye barnebøkene om Brannbamsen Bjørnis: Håvard Kleppe fra Brannvernforeningen, primus motor Rikard Heimen fra Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS og illustratør Marthe Gravseth Aspen. Foto: Øystein Eugene Hermstad

Brannvesenet og Brannvernforeningens maskot Bjørnis er frontfigur i tre nye barnebøker som utgis på Aschehoug Forlag i høst. Bøkene lar barn og foreldre lære mer om brannsikkerhet, brannkonstabelyrket og livet på brannstasjonen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- For oss er barnebøker en helt ny måte å formidle viktig brannvernkunnskap på. Brannbamsen Bjørnis er vår største satsing gjennom tidene på barna som målgruppe. Brannvernopplæring for barn er noe av det viktigste vi holder på med. Det handler om å tilføre barna grunnleggende kunnskaper og holdninger de har med seg resten av livet. Samtidig vet vi at barna er gode brannvernambassadører overfor de voksne. De færreste mammaer og pappaer sier vel nei, når barna foreslår at det er på tide å teste røykvarslerne, spør avdelingsleder Håvard Kleppe i Norsk brannvernforening.

Han har forfattet bøkene sammen med prosjektleder og primus motor i Bjørnisprosjektet, Rikard Heimen. Illustratør er Marthe Gravseth Aspen. Bøkene utgis på Aschehoug Forlag.

Magisk møte

- Møtet mellom Bjørnis og barna er magisk. Kontakten som oppstår gir oss i brannvesenet unike muligheter til å kommunisere med barn. Derfor har Bjørnis blitt vårt viktigste verktøy i møte med barna, enten det er i forbindelse med branner eller ulykker, eller i brannvernopplæring tilpasset den yngre garde, sier Rikard Heimen, som også er brannkonstabel i Trøndelag brann- og redningstjeneste der Bjørnisprosjektet har sin opprinnelse.

Bjørnisprosjektet har nå spredt seg til brannvesen over hele landet, og er utpekt av sentrale aktører i brann-Norge som nasjonal satsing med driftsansvaret lagt til Brannvernforeningen.

Viktig verktøy

- Brannbamsen Bjørnis er allerede godt kjent for mange barn gjennom blant annet brannvernopplæring i barnehagen, åpen dag på brannstasjonen og musikkvideoer på YouTube. Nå gleder vi oss til å innta også hjemmets lesekroker, sier Kleppe.

Bjørnisprosjektet har tre satsingsområder: For det første brukes Bjørnis som verktøy når brannvesenet møter barn i forbindelse med branner og andre ulykker. Trøstebamsen er utplassert på brannbiler over hele landet, og gis til barn for å forebygge traumer. For det andre er Bjørnis sentral i opplæringsmateriell som brukes av barnehagene. For det tredje skal Bjørnis være brannvesenets positive promotør og budbringer av brannforebyggende informasjon.

Etterspurt bamse

- Det har vært litt av en reise. Vi startet med noen småbamser i Trondheim i 2013. Nå har prosjektet vokst, og det finnes 40 store maskoter på brannstasjoner over hele Norge. Vi har opplæringsmateriell ute i over 4000 barnehager, musikkvideoene på YouTube har over 12 millioner visninger og vi deltar med danseshow på ulike arrangementer landet rundt. Og fortsatt tenker vi at vi står i startblokka, for vi har mange ideer vi håper å kunne realisere, sier Heimen, som ikke lenger lever et typisk brannkonstabelliv.

- Det er gøy å oppleve at Bjørnis er etterspurt. Ekstra stas er det at et stort og velrenommert forlag som Aschehoug tar kontakt med oss og vil lage barnebøker sammen med oss. Vi er glade for å få muligheten, og håper barn og foreldre liker bøkene, sier Heimen.

BJØRNIS: Brannbamsen Bjørnis kan du denne høsten møte i tre bøker fra Aschehoug. Foto: Øystein Eugene Hermstad

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...