Nea Radio

Bjørner med østlig opphav

Hannbjørn i Finland Foto: Alexander Kopatz

Den skandinaviske bjørnebestanden er relativt robust og har god utveksling av individer og gener med nabobestandene. Dette fremgår i en ny studie som har undersøkt genetikk hos hannbjørner over store deler av utbredelsesområdet i Skandinavia og Finland.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Prosjektet er et internasjonalt samarbeid og hovedmålet var å studere genetisk utveksling mellom den skandinaviske bjørnebestanden og nabobestanden i Finland.

Hos bjørn kan hanner vandre over store avstander, mens binner holder seg i nærheten av området hvor de ble født. Derfor var det naturlig å fokusere på hanner. DNA-data for 924 hannbjørner ble inkludert i studien og dette er første gang et såpass omfattende datasett, samlet fra store deler av utbredelsesområdet i Nord-Skandinavia og Finland, er brukt.

Til tross for en raskt ekspanderende bjørnebestand i øst (Finland), har tidligere studier i svært liten grad dokumentert innslag av østlige gener i Skandinavia. Unntaket har vært Pasvikområdet, der bjørnene er nært tilknyttet bestanden i Nord-Finland.

Genetisk utveksling mellom øst og vest

I den nye studien kunne forskerne for første gang dokumentere bjørner med østlig opphav også i Nord-Sverige. I tillegg hadde enkelte individer en DNA-profil med innslag av både østlige og vestlige gener, noe som tilsier at hanner og binner med ulikt genetisk opphav har paret seg og fått avkom.

– Dette tyder på at bjørnebestandene i Nord-Europa ikke er genetisk isolert, som antydet i tidligere studier. Derimot ser vi at det er god flyt av gener mellom Nord-Sverige og Nord-Finland, sier Alexander Kopatz, genetiker og bjørneforsker ved Norsk institutt for naturforskning.

– Utvekslingen av individer og gener er høyest fra Nord-Sverige til Finland, men også tilstrekkelig fra våre østlige nabobestander til Sverige for en genetisk levedyktig bestand i Skandinavia. Rundt fem bjørner med østlig opphav per generasjon bidrar med avkom i den skandinaviske bjørnebestanden, utdyper Kopatz.

Bestander i ferd med å vokse sammen

Svenske bjørner bidrar også i oppbyggingen av bjørnebestanden i Nord-Finland. Dataene tyder på at anslagsvis 30 bjørner vandrer fra Skandinavia og etablerer seg i Nord-Finland per generasjon.

– Dette er et betydelig bidrag og viser at utvandrede skandinaviske bjørner er viktig for oppbygningen av bjørnestammen i Nord-Finland, sier Kopatz.

De to tidligere isolerte bjørnebestandene er altså nå i ferd med å vokse sammen. Ekspansjonen av begge bestander, bade i antall og utstrekning, er et godt eksempel på hvordan bestander av store rovdyr gjennom sin vandringsadferd kan redusere genetisk isolasjon.

– Dette understreker muligheten for, og viktigheten av, en grenseoverskridende overvåking av bjørnebestander, avslutter Kopatz.

(Kilde: Norsk Institutt for naturforskning)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...