Nea Radio

- Bjørnen gjorde store skader i fjor

GODT HOLD: Denne hannbjørnen veide 121 kilo og er trolig rundt fem år gammel. Den ble skutt etter fellingstillatelse fra Miljødirektoratet Foto: Statens naturoppsyn

Bjørnen som gjorde stor skade på beitedyr i Gauldal i fjor er skutt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 14.04.2018 kl 19:02

Rovviltansvarlig Frode Aalbu I Statens Naturoppsyn forteller at bjørnen som ble felt ved Singsås i Midtre gauldal denneuka, har gjort stor skade blant sau på beite.

– Vi i SNO var ute på ti sauekadaver i denne bjørnens fotspor, og sauebøndene har nok mistet mye mer sau enn det vi var ute på, sier han til OPP.

I fjor ble det plukket DNA-prøver av bjørnen, og på bakgrunn av dem ble bjørnen kalt HE169 i databasen gjenkjent.Den dukket opp i databasen første gang i 2015.

– Det er en innvandrer fra Elverum, og det var gitt mange skadefellingstillatelser etter beitesesongen i fjor.

Det dukket opp spor på snøen i slutten av mars, like før påske. Disse indikerte at det var samme bjørn.

– Det ble plukket skitprøver og hårprøver, og vi fikk bekreftet at det var den samme bjørnen. Det første til at Miljødirektoratet fattet vedtak om felling 11. april, og det ble vedtatt at SNO skulle håndtere det.

Folk fra kommunale skadefellingslag fant ferske sportegn og risset området grovt, og dit dro to mann fra SNO og ti mann fra skadefellingslaget.

– Det ble iverksatt utpostering i kombinasjon med helikopter, og bjørnen kom på en av postene og ble felt av skadefellingslaget umiddelbart.

På spørsmål om det er andre bjørner i sørdelen av Trøndelag nå, mener Aalbu det er lite trolig.

– Per nå tror vi ikke det er noen. Ikke sør for Trondheimsfjorden. De fleste er ute av hiet nå, og har begynt å sette spor.

Han forklarer at bjørnen i vårt område er streifere, og de kommer fra øst. Derfor havner de også stort sett i Gauldal. I denne delen av landet er det folk som jobber i fjellet;

– Det er store tamreinområder der bjørnespor oppdages raskt, forklarer han.

Men det finnes ingen garantier.

– Jeg blir ikke overrasket om det dukker opp bjørn.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...