Bit Vejle klipte et musikkverk i papir

I bakgrunnen ser du deler av det fem meter lange papirklippet Bit Vejle laget til Vinterfestspill i Bergstaden i 2008. Foto: Marit Langseth

Denne uka er det mulig å få et gjensyn med Bit Vejles papirklipp av Dmitrij Sjostakovitsj´ pianotrio nummer 1, opus 8. Kunstverket ble laget til Vinterfestspill i Bergstadens 10-årsjubileum.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2019 kl 10:45

– Jeg klipper alltid til musikk, og derfor ble jeg så glad da Vinterfestspill kontaktet meg i 2007. De ønsket meg som jubileumskunstner, og spurte om jeg kunne klippe Sjostakovitsj´ pianotrio nummer 1, opus 8. Det hadde jeg jo aldri gjort før, men jeg sa at jeg kunne gjøre det, forteller Bit Vejle.

Med saksen som pensel klipper den dansk-norske kunstneren Bit Vejle mønster og figurer og skaper imponerende og eventyrlige papirklipp.

Til Vinterfestspill i Bergstadens 10-årsjubileum klippet hun et fem meter langt og en meter høyt tolkning av musikkverket, og i år er hun tilbake med kunstverket til 20-årsjubileet.

– Det er vidunderlig å være tilbake. Røros er en av mine favorittplasser i verden. Det er så vakkert her, og folk er så hyggelige, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Aud Selboe fra Vinterfestspill i Bergstaden åpnet utstillingen torsdag ettermiddag. Bit Vejle fortalte om kunstformen psaligrafi og kunstverket sitt foran en fullsatt Trevarefabrikk. Foto: Marit Langseth

Begynte som 5-åring

Vejle startet å klippe i papir da hun var fem år gammel. Hun startet på akkurat samme måte som andre norske barn: hun klipte snøkrystaller.

– Og jeg fortsatte rett og slett å klippe hele livet, sier hun.

Verket hun laget til Vinterfestspill i Bergstaden i 2008, som nå henger i galleriet til Kunst og kaos i Trevarefabrikken på Røros, er fem meter langt og en meter høyt. Hvordan går man frem for å klippe noe slikt?

– Først tar jeg papiret og bretter det. Så tenker jeg meg veldig nøye og grundig om, veldig lenge, for alle de bittesmå linjene, formene og figurene må henge sammen i et intrikat nettverk. Når jeg har memorert klippet om og om igjen lager jeg støttelinjer og starter å klippe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fem meter langt og en meter høyt. Klippet er kun delt opp i flere biter i ettertid, for å kunne frakte det. Foto: Marit Langseth

Hun starter ved enden av papiret og jobber seg innover. Når hun har klippet cirka 30 centimeter begynner hun å rulle opp papiret.

– Akkurat som når man vever. Da unngår jeg at de bittesmå detaljene hekter seg inn i hverandre og blir revet i stykker, forteller Vejle.

Brukte ett år på å lage verket

Vejle brukte ett år på kunstverket til Vinterfestspill i 2008. Hun forteller at hun gjorde mye research før hun begynte selve klippingen.

– Jeg gikk med musikken på øret i to måneder og leste alt jeg kunne om Sjostakovitsj. Etter hvert som jeg kom inn i hva musikk egentlig er, oppdaget jeg at matematikk har mye å gjøre med musikk. Og matematikk har mye å gjøre med min kunstform, psaligrafi, å gjøre også. Så jeg visste at om jeg knakk koden om hvordan han hadde bygd opp verket, så ville jeg vite hvordan jeg skulle klippe det.

Det resulterte altså i fem meter med papirklipp, hvor man kan lese hele musikkstykket fra første tone til den aller siste tonen.

Artikkelen fortsetter under lydklippet.

Siste utstilling for Kunst og kaos i Trevarefabrikken

Gallerist ved Kunst og kaos, Sigrid Jansen, forteller hun blir like imponert hver gang hun hører Vejle fortelle om det å klippe i papir.

– Det er like fascinerende hver gang jeg hører om det. Jeg synes denne kunstformen er kjempespennende, og Bit Vejle er helt fantastisk til å fortelle om det.

Kunst og kaos er vertskap for Vinterfestpill i Bergstaden sin jubileumsutstilling, og har åpent mer eller mindre hele dagen, hver dag, til og med søndag. Dette er også Kunst og kaos` siste utstilling i Trevarefabrikken.

– Vi er jo på flyttefot, og vi pakker sammen her i Trevarefabrikken allerede neste uke. Vi blir borte i et par måneder, før vi åpner igjen 15. juli i nyoppussede lokaler i Finborudgården i Mørkstugata.

Vi snakket med Sigrid Jansen før utstillingsåpningen torsdag. Hør intervjuet her:

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Ny radio på DAB-nettet

Ny radio på DAB-nettet

Den kristne radiokanalen pTro har startet sendinger på DAB-nettet i Trøndelag.

Påskeåpent hos Selbu Folkebibliotek

Påskeåpent hos Selbu Folkebibliotek

Biblotekar Oddbjørg Øiberg kommer med tips til lesestoff i påska.

Henrik videre i The Voice

Henrik videre i The Voice

Henrik Fuglem er nok en gang videre i The Voice.

Fortellinger fra fjerne land

Fortellinger fra fjerne land

Palmesøndag arrangerer Røros Fortellerscene sin andre fortellerkveld. Denne gangen er det Harald Hauge som skal fortelle og også bidra musikalsk.

Anbefaler «Kobrahjerte»

Anbefaler «Kobrahjerte»

Bibliotekar Hanna Malene Lindberg anbefaler en bok av den norske forfatteren Toril Brekke i denne ukas bokmagasin.

Snøscooterveteraner samles i Selbu

Snøscooterveteraner samles i Selbu

Selbu Veteranklubb arrangerer veterantreff for snøscootere i helga.

Siste nytt i Røros/Holtålen Vis flere

Gressbrann i Haltdalen

Gressbrann i Haltdalen

Brannmannskaper rykket ut og fikk raskt kontroll på situasjonen.

Skal ha «løkkollekt» på Plattingen

Skal ha «løkkollekt» på Plattingen

Miljøpartiet De Grønne Røros samler inn blomsterløker i Kjerkgata påskeaften og 2. påskedag.

Politiet hadde kontroller i scooterløypa

Politiet hadde kontroller i scooterløypa

Ingen ulovlig kjøring verken lørdag eller søndag.

Nødetatene på Røros rykket i natt ut etter melding om slåssing

Nødetatene på Røros rykket i natt ut etter melding om slåssing

En person ble fraktet til legevakta etter å ha fått kraftig juling.

- Smak på ordet

- Smak på ordet "verdensarv"

- Røros Bergstad er et verdensarvkulturminne. UNESCO ser på det unike trehusmiljøet og arven etter gruvedriften som så viktig at det bør bevares og tas vare på i all overskuelig framtid. Da kaster man ikke gamle historiske vinduer, skriver Bjørn Salvesen (Røros SV) i dette leserinnlegget.

Fiskeeventyret på Haugatjønna

Fiskeeventyret på Haugatjønna

Rundt 560 fiskere deltok på den første dagen av Brekken ILs isfiskefestival på Haugatjønna lørdag.

Siste nytt med #VinterfestspillVis flere

Levende jukeboks utenfor Kaffestuggu på lørdag

Levende jukeboks utenfor Kaffestuggu på lørdag

Torsdag starter den 20. utgaven av Vinterfestspill i Bergstaden. Vi har sett på programmet sammen med Aud Selboe.

Odd Norstoga med spesialprosjekt til Vinterfestspill

Odd Norstoga med spesialprosjekt til Vinterfestspill

Odd Nordstoga og en unik sammensetning av gjester og festspillmusikere skal under Vinterfestspill i Bergstadens 20-årsjubileum fremføre sin musikk, i en kammermusikalsk drakt og med arrangement skrevet spesielt for Vinterfestspill.

Kulturministeren åpner Vinterfestspill 2017

Kulturministeren åpner Vinterfestspill 2017

Linda Hofstad Helleland kommer tilbake til Røros for sitt andre åpningsoppdrag på kort tid.

Siste nytt med #KulturVis flere

Henrik videre i The Voice

Henrik videre i The Voice

Henrik Fuglem er nok en gang videre i The Voice.

Direktesendt med Langli's

Direktesendt med Langli's

Neste onsdag kan du møte Langli's på Café Langseth i Selbu. Da blir det direktesendt plateslipp med Langli's og Sigmund Sæther.

Ker ska vi rese hen no?

Ker ska vi rese hen no?

Ålen Musikkorps klar med vårkonsert i Påskelabyrintens ånd.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...