Nea Radio

Biene frakter pollen i små "korger" på bakbeina. En kan si at biene har "sokker" på. Med det ene bakbeinet børster de pollenet av støvbærerne på blomsten og med det andre bakbeinet fester de pollenet til korgene. Foto: Inga Petrine Grøtte

Trøndelag birøkterlag:

Birøkt - hobby eller "bi-jobb?"

Leder i Trøndelag Birøkterlag, Eilif Ramberg, kan fortelle at biene, våre minste husdyr, er viktige pollinatorer i vårt økosystem. Tre av fire vekster som produserer frukt eller frø for matfatet på kloden er avhengig av bier eller andre pollinatorer.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Hvordan har sommeren vært for trønderske birøktere?

– Jo, sommeren i år har vært veldig bra. Det har vært trekk på flere planter; bra med blomstring og gode temperaturer - så det har vært veldig bra.

Er det noen spesielle planter og trær som biene foretrekker framfor andre?

– Hovedtrekkene er nok på løvtann og bringbær; ellers så starter trekket med selja og så får vi litt fra kløver og geitrams. Men det er primært løvtann og bringebær som er sommertrekket.

Hvor mange kuber har du, da?

– Pr.nå så har jeg vel en sytti produksjonskuber. Målsettinga er å få til et årsverk på et par hundre kuber, i hvert fall. Jeg lever ikke av birøkt enda, men det er det som er målsettinga.

Er birøkt som yrkesvalg litt risikabelt i forhold til temperatur og vær?

– Ja, det er jo som det er med alt i landbruket - det er væravhengig og avhengig av gode somre med fint vær og passe med regn. Det er ikke mange som lever av birøkt som rein næring i Trøndelag, de fleste har det nok som tilleggsnæring.

Hvorfor er det viktig med birøkt?

– Vi er avhengig av biene og andre insekter som pollinatorer. Forsvinner biene så får vi problemer lengre ut i landbruket, óg da mister vi frukt og bær, og avlingene. Biene er en del av den store kjeden så de er jo ganske viktig.

Ramberg forteller videre at et bisamfunn; en kube, kan koste fra 3500 til 4-5000 kr, avhengig av når på året du kjøper den.

Lyngtrekk

Etter at bringebær og geitrams har blomstra flytter en ofte biene ut til kysten eller på fjellet for å ha de på lyngtrekk. Røsslyngen bidrar til at bi-samfunnene gjør seg sterke for å tåle vinteren som kommer.

Hvis du sysler med tanken om å starte med birøkt, råder Ramberg deg til å ta direkte kontakt med et av birøkterlagene i Trøndelag, eller Trøndelag birøkterlag. Flere av de ti lokallagene i Trøndelag har opplevd en økende interesse for birøkt de siste årene, og mange har arrangert nybegynnerkurs og opprettet lagsbigårder som en «læreplass» for nye birøktere.

Hør intervjuet med leder i Trøndelag birøkterlag, Eilif Ramberg, her:

Foto: Inga Petrine Grøtte

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...