Nea Radio

Bindingskorger registreres

BINDINGSKORGER: Solveig Borseth og Anne Bårdsgård med noen av bindingskorgene som folk har kommet med. Foto: Marthe Belsvik Stavrum

Denne uka har det vært arbeidet med registrering av bindingskorger og strikkeplagg i Selbu Bygdemuseum

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 25.07.2018 kl 10:17

BOKPROSJEKTER
Da Anne Bårdsgård gav ut boka "Selbuvotter" for to år siden, ble folk i Selbu oppfordret til å lete frem det de måtte ha av votter for å registrere dem for bruk i boka. Under dette arbeidet kom det samtidig fram andre ting av interesse: strømper og luer, gensre og jakker med selbumønster, og ikke minst bindingskorger. Nå er det disse objektene sin tur. Museumsforlaget gir nemlig gjerne ut flere bøker signert Anne Bårdsgård.

OPPSLUTNING FRA PUBLIKUM
Også denne gangen har folk stilt opp med sine ting for å bidra til helheten. Solveig Borseth ved Selbu Bygdemuseum forteller om kaoslignende tilstander da folk kom til første registreringsrunde som var i fjor sommer. Disse dagene har imidlertid vært mer rolige.

BINDINGSKORGENE
Bindingskorgene har ofte blitt gitt i gave til jenter ved store anledninger som dåp, konfirmasjon og bryllup. Det kan man lese av navnet og årstallet som pryder de fleste av korgene som har kommet inn. De aller eldste objektene kan med stor sannsynlighet dateres helt tilbake til slutten av 1700-tallet, så dette er åpenbart ting som har blitt tatt vare på rundt omkring. Ellers viser det seg at det er enkelte korgtyper det er mange av, og andre kan man finne den ukjente opphavsmannen til ved å sammenligne med korger som er signerte.

"Det er jo ikke nok materiale til å kalle det statistikk, men det er nok til å kunne danne oss et bilde, og det er spennende. Og så er det arti å oppleve den enorme interessen fra bygda," sier en opprømt Anne Bårdsgård.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...