Annonse
Nea Radio

- Billig barnevern kan koste dyrt

Morten Harper, Stjørdal SV og fjerdekandidat i Nord-Trøndelag ved stortingsvalget. Foto: Privat

- Kommersiell barnevernsdrift er svært lønnsomt, viser de private selskapenes overskudd. Men hva skjer med barna når barnevernet styres etter priskonkurranse, forretningshemmeligheter og maks profitt?

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

Leserinnlegg fra Morten Harper, førstekandidat for Stjørdal SV

Det er ikke alle barn i Norge som er så heldige at de at de har foreldre eller andre voksenpersoner i livet sitt som kan ta vare på dem og gi en god oppvekst. For noen er hverdagen slik at barnet må flyttes ut fra familien, og inn i en institusjon eller fosterhjem.

Av de vel 1000 barna som i 2017 var plassert i barnevernsinstitusjoner var 40 prosent i statlige, 40 prosent i kommersielle og 20 prosent i ideelle institusjoner. Fem store velferdskonsern drifter tre fjerdedeler av alle de kommersielle barnevernsinstitusjonene. Selskapene Aleris, Humana, Team Olivia, Unicare og Aberia har de siste årene hatt en gjennomsnittlig lønnsomhet på over 20 prosent, og det overgår alle andre bransjer i Norge.

SV mener det må være kvalitet og kompetanse som er avgjørende for hvem som skal styre barnevernet, ikke pris. Ustrakt konkurranseutsetting og privatisering er ansvarsfraskrivelse fra det offentlige.

Vi i SV vil bygge opp barnas barnevern. Kronene felleskapet bruker på barnevern må gå til mer omsorg og bedre beskyttelse av barna, ikke til private bankkontoer. De ideelle institusjonene og felleskapets egne tilbud må bygges opp, mens kommersielle selskaper og anbudsregimet må fases ut. Først da får vi brukt hver eneste krone på å skape et bedre barnevern.

Fra regjeringspartiene hører vi stadig at de kommersielle aktørene skal være billigere og at det dermed blir spart penger for staten. Men hva med kvaliteten når vi vet at en stor andel av pengene det offentlige betaler går til privat profitt? Et «billig» barnevern kan fort bli veldig kostbart for det enkelte barnet og for samfunnet.

Nøkkelord

Annonse