Nea Radio

Bilferie – ta bilder av skadene

Pressemelding fra Tryg Forsikring

Foto: Shutterstock

Et rekordantall norske feriebilister er på veiene i hjemlandet i år, og det er daglig tilløp til lange kødannelser mange steder. Skulle du komme ut for en trafikkulykke uten personskade kan det være greit å vite at det viktigste verktøyet har du med deg.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Ta frem mobilen og ta bilder. Det er viktig å dokumentere skader, og bilder tatt med mobil av skadested, bilene og bilskadene vil kunne være til hjelp i en eventuell forsikringssak i ettertid. Uten noe dokumentasjon kan et forsikringsoppgjør bli vanskeligere, spesielt hvis en ikke har kaskoforsikring selv, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Krangler om detaljer

Mange velger bilferie fordi det gir stor fleksibilitet. I tillegg til felles naturopplevelser får man med seg mye bagasje og utstyr til aktiviteter. Hver sommer er mange nordmenn innblandet i trafikkulykker, og da gjelder det å holde hodet kaldt.

– Det er fort gjort å bli satt ut i en slik situasjon, og få lettere panikk. Noen ganger oppstår det kommunikasjonsproblemer, man krangler om detaljer eller at motparten oppfattes som vanskelig. Forsøk å beholde roen, og ta bilde av alt du finner relevant; nærbilder av skader, både egen bil og motpartens, samt totalbilder av skadestedet og registreringsnummer på andre involverte kjøretøy, sier han.

Å kollidere med en utenlandsk bil i Norge

Er du innblandet i en trafikkulykke i Norge med en norskregistrert bil ordner som regel forsikringsselskapene opp seg imellom. Men blir du involvert i en trafikkulykke med en utenlandskregistrert bil, kan det medføre andre krav til dokumentasjon.

– Det kan være lurt å ha et internasjonalt skademeldingsskjema liggende i bilen. Norske forsikringsselskap forholder seg til egne bransjeavtaler, men kolliderer du med en utenlandskregistrert bil trenger ikke det bety noe. En felles skademelding er uansett det som i størst grad blir brukt som bevismiddel i enhver skadesak. Skulle partene ha ulike oppfatninger av hva som har skjedd kan det bli ekstra viktig med dokumentasjon som for eksempel bilder, sier Brandeggen.

Oppsøk lege

Dersom en føler det minste ubehag etter en trafikkulykke, bør en oppsøke lege. Mange har kanskje lette smerter, litt stivhet eller en liten skramme, og tenker det går over av seg selv.

– Har man indre skader er det slett ikke sikkert at man merker det umiddelbart etter en ulykke. Ved det minste tegn til skade eller ubehag bør en oppsøke lege eller sykehus. Det er også viktig i forhold til dokumentasjon av skadene i tilfelle en erstatningssak, at man kan dokumentere sammenheng mellom ulykken og skaden, sier han.

Huskeliste ved trafikkulykke:

• Få navn, adresse, email og telefonnummer til sjåføren.
• Få navn på forsikringsselskap der motpartens bil er forsikret.
• Få registreringsnummer og nasjonalitet på bilen som er innblandet.
• Dato og tidspunkt, stedsangivelse og land der trafikkulykken fant sted.
• Få navn, adresse, email og telefonnummer til eventuelle vitner.
• Forsøk alltid å skrive en felles skademelding med motparten.
• Ta bilder av motpartens skilter og legitimasjon, skadested og skader.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...