Nea Radio

Tolletaten:

Betydelige beslag også i koronaåret

Store beslag: Tolletaten har hadde det travelt i koronaåret. Foto: Tolletaten

Til tross for en kraftig reduksjon i persontrafikken hadde Tolletaten et travelt år i 2020.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Organiserte kriminelle har tilpasset seg situasjonen, og en tydelig trend er at smuglerne forsøker å ta med seg større mengder ulovlige varer over grensen. Koronarestriksjoner har medført mindre smugling av «sosial narkotika» og etaten har beskyttet samfunnet mot substandard smittevernutstyr og falske legemidler.

Færre, men større beslag av «klassiske smuglervarer»

Tolletatens beslagsstatistikk for 2020 viser at smuglingsforsøkene inn i Norge holdt seg på et høyt nivå, til tross for den strengeste grensekontrollen i fredstid. Grunnet kraftig redusert persontrafikk ble det gjort færre småbeslag av varer til eget forbruk, som alkohol og tobakk. Samtidig ser man en kraftig økning i gjennomsnittsstørrelsen på beslag av enkelte varetyper.

- Vi mener beslagsmengdene er overraskende høye for et år hvor persontrafikken over grensen nesten opphørte. Organiserte kriminelle er tilpasningsdyktige, og har redusert bruken av kurerer i persontrafikken. I stedet satser de på å gjemme seg i den vanlige godstrafikken. Vi ser også at flere forsøker seg på avsidesliggende og lite trafikkerte overganger. Fasit for 2020 ble større, men færre beslag av klassiske smuglervarer. Beslag av enkelte varetyper har til og med økt, forteller tolldirektør Øystein Børmer.

Gjennomsnittsstørrelsen på beslag av alkohol, sigaretter, kjøtt og marihuana har økt kraftig. Total beslaglagt mengde var høyere i 2020 sammenlignet med 2019 for sigaretter, kjøtt og marihuana

Nedgang i smuglingen av «sosial narkotika»

Tolletaten vurderer at narkotikamarkedene i Norge ikke er preget av store forsyningsproblemer. Andre europeiske land rapporterer det samme. Samtidig er det enkelte endringer i beslagsutviklingen som kan settes i sammenheng med koronapandemien.

- I 2020 gjorde Tolletaten merkbart færre beslag av narkotika som typisk brukes i sosiale sammenhenger, for eksempel kokain og ecstasy. Dette mener vi henger sammen med at sosial nedstenging og restriksjoner gir mindre festing. Dermed synker både etterspørselen og smuglingen av denne typen narkotika, forklarer Børmer.

Nye trusler under pandemien

Koronapandemien skapte umiddelbart nye trusler for samfunnet. I samarbeid med andre myndigheter har Tolletaten hatt et særlig fokus på å forhindre at substandard smittevernutstyr og falske legemidler kommer inn i landet.

- Da pandemien brøt ut oppstod en akutt etterspørsel etter ulike typer smittevernutstyr som markedet ikke evnet å møte. Denne etterspørselen fristet useriøse og kriminelle aktører, som raskt forsøkte å importere og smugle inn forfalskede og substandard medisinske produkter. I dag er vår vurdering at oppfølging og kontroll av smittevernutstyr som slipper inn i Norge er godt ivaretatt, forteller Børmer.

Tolletaten er også av den oppfatning at pandemien har bidratt til å styrke trenden der folk i økende grad bestiller ulovlige og reseptbelagte legemidler nett.

- Det er beklagelig at vi nok en gang må advare folk mot å bestille legemidler på nett. Mange forsøker å bestille narkotiske legemidler med beroligende eller smertestillende effekt. Andre bestiller midler de har lest kan beskytte mot koronasmitte. For det første er det ulovlig, og for det andre kan produktene være direkte helseskadelige, avslutter Børmer.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...