Nea Radio

Best på gradert sykefravær

BEST: Trøndelag var best i landet på gradert sykefravær i tredje kvartal. Foto: Marit Langseth

Målrettet samarbeid mellom NAV, arbeidsgivere og leger har ført Trøndelag på toppen i bruken av gradert sykemelding.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det legemeldte sykefraværet var 5,4 prosent i 3. kvartal 2018. Sammenlignet med samme kvartal i fjor innebærer dette en nedgang på 1,8 prosent. Det legemeldte sykefraværet er høyere for kvinner enn for menn. Sykefraværet gikk noe mer ned for menn enn for kvinner.

Nøkkeltall fra Trøndelag

Andel gradert sykefravær* er 24,4 prosent (høyest i landet)
Betydelig høyere andel kvinner med gradert sykefravær (27,3 prosent) enn menn (19,8 prosent)
Sykefravær blant kvinner: 7,2 prosent
Sykefravær blant menn: 4 prosent
Sykefraværet er høyest innen salgs- og serviceyrker og da spesielt pleiemedarbeidere (8,7 prosent) og barnehage- og skoleassistenter (8,6 prosent).
Nest høyest fravær er det i yrkesgrupper innen helse og sosialtjenester: 7,6 prosent.

  • Gradert sykemelding: Hvis du kan være delvis i arbeid, skal du bli delvis sykmeldt. Hensikten er å opprettholde kontakten med arbeidsplassen og bruke de mulighetene du har til å jobbe. Forutsetningen er at det er medisinsk forsvarlig.

Godt samarbeid med legene og arbeidsgiverne

Gradering av sykmeldinger har lenge vært et viktig tiltak for å redusere sykefraværet i Norge. Etter endringene i sykmeldingsreglene 1. juli 2004, som blant annet førte til økt fokus på bruk av graderte sykmeldinger, falt sykefraværet kraftig. IA-avtalen fra 2010, som ble videreført i 2014, vektlegger mer bruk av gradering på sykmeldinger.

- Når kontakten med arbeidsplassen opprettholdes, minsker sannsynligheten for at sykmeldte faller ut av arbeidslivet på lengre sikt. Den høye andelen graderte sykmeldinger i Trøndelag handler om et godt samarbeid mellom legene, arbeidsgiverne og NAV hvor arbeidsevne og aktivitet vektlegges i størst mulig grad, sier Eli Drevvatn Engdal, fungerende tjenestedirektør ved NAV Trøndelag.

Landets femte laveste sykefravær

Oslo er fylket med det laveste sykefraværet på 4,5 prosent, fulgt av Rogaland med 4,7 prosent og Sogn og Fjordane 4,9 prosent. Trøndelag har landets femte laveste sykefravær med 5,4 prosent. Nordland har landets høyeste sykefravær med 6,1 prosent, deretter følger Østfold, Oppland og Troms med 6 prosent.

Fortsatt høyt hos kvinner

Sykefraværet er fortsatt høyere blant kvinner enn menn. Kvinner har et sykefravær på 7,2 prosent, mens menn har 4 prosent.

- Kvinner har betydelig høyere fravær enn menn, også i Trøndelag. Graviditet forklarer om lag 40 prosent av forskjellen i aldergruppen 20-39 år. Studier viser at sykefraværet øker for både menn og kvinner i småbarnsperioden. Det øker med cirka 20 prosent for menn og 50 prosent for kvinner, forteller Engdal.

Sykefraværet betydelig ned i Steinkjer

Sykefraværet er høyest i Roan med 8,5 prosent, fulgt av Frosta og Namdalseid, begge med 7,5 prosent. Lavest sykefraværet er det i Snillfjord og Snåsa, begge med 3,9 prosent, deretter følger Røros og Holtålen med 4,2 prosent. I Trondheim er sykefraværet 5 prosent, en marginal økning på 0,6 prosent, mens Steinkjer har et sykefravær på 5,8 prosent og her har sykefraværet gått ned med hele 8,3 prosent.

Kommuneoversikt

Oversikt over sykefraværet i 3. kvartal i de ti kommunene med flest sysselsatte:

Trondheim 5,0
Levanger 5,3
Orkdal 5,4
Melhus 5,6
Steinkjer 5,8
Indre Fosen 5,9
Malvik 5,9
Verdal 6,1
Namsos 6,4
Stjørdal 6,4

Andre viktige nøkkeltall:

Størst nedgang blant de ti største kommunene har Orkdal med –14,8 prosent.
Størst økning blant de ti største kommunene har Indre Fosen med 7 prosent.
Sykefraværet er fortsatt klart høyest i kommunal forvaltning (7,1 prosent) deretter følger statlig forvaltning (5,3 prosent) og privat sektor (4,8 prosent).
Muskel og skjelettlidelser står for nesten 40 prosent av tapte dagsverk i 3. kvartal.

(Kilde: NAV)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...