Nea Radio

Beredt til å støtte det sivile

Kan bidra i det sivile: Heimevernet er alltid beredt til å bistå i det sivile samfunn. Fra venstre: Liasonoffiser Trond Overvik, nestkommanderende og øvingsansvarlig Stein Morten Holberg, Etteretningsoffiser Olav Roset og nestkommanderende i HV-12, Egil Haave. Foto: Runar Kjøsen

De har mye materiell, stort mannskap og kort uttrykningstid. Disse kan bistå når katastrofen er en realitet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 23.10.2020 kl 10:26

Heimevernet er den største forsvarsgrenen i det norske Forsvaret, med 40 000 soldater på landsbasis. Det ble opprettet året etter andre verdenskrig, og kan bidra med mye i det sivile samfunnet.

– HV-12 er en del av Heimevernet, og vi har ca 5 500 soldater fordelt på 20 områder rundt om i fylket, sier Egil Haave.

Han er nestkommanderende i Trøndelag Heimevernsdistrikt (HV-12), og forteller at de har mulighet til å bistå i mange forskjellige situasjoner ute i det sivile samfunnet. I tillegg kan de stille med mange personer på kort tid.

– Vi har et eksempel fra Selbu i september, da det var en leteaksjon. Varslet kom rundt halv tre, midt på natta. Da hadde vi 80-90 stykker på plass etter seks timer. Det er jeg absolutt veldig godt fornøyd med, og folk yter kjempemessig, sier han.

Sjef for 5 500 soldater: Egil Haave er nestkommanderende i Trøndelag Heimevernsdistrikt (HV-12) Foto: Runar Kjøsen

Han syns det er vanskelig å anslå hvor mange leteaksjoner HV-12 deltar i på ett år, men hittil i år har de bistått ved 4-5 leteaksjoner.

– I tillegg til dette har vi gjennom dette året bistått politiet ved grenseovergangene, i forbindelse med kontrollene rundt korona-pandemien, forteller Haave.

Denne uka øver Hell Heimevernsområde på Leksdal skytefelt. Bare dette området i HV-12 teller 215 kvinner og menn med forskjellig yrkesbakgrunn, slik at disse kan brukes der de passer inn.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...