Nea Radio

Believe me baby, dette var uforglemmelig

DYKTIGE RØROSELEVER I MUSIKKTEATRET BØR BØRSON. Foto Elin Viken

7. klassinger fra Røros med storslagen oppsetning av Bør Børson Jr

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Når 53 barneskole-elever samles til musikkteater blir det enten kaos eller uforglemmelig.  Oppsetningen av Falkbergets Bør Børson i Storstuggu ble av det uforglemmelige slaget.

Med alle 7. klassinger fra Glåmos, Brekken og Røros medvirkende, ble dette en sjeldent gripende kulturopplevelse. Spilleglede, sangtalent og strukturerte ungdommer gjorde sitt til mange foreldre og andre publikummere ble svært rørt.

Instruktør Unni Ryen hadde viselig fordelt hver hovedrolle til flere aktører. Elevene spilte noen scener hver, før de overlot stafettpinnen til nestemann. Dette var med å gi forestillingen en dynamikk som faktisk hevet den. Spesielt i hovedrollen som Bør ga det svært positive utslag. Vi fikk rett og slett 4 forskjellige tolkninger av rollen. Tolvåringene viste fram Bør som bygdeoriginal, forretningmann, sjarmerende trønder og en raus kar fra bygda. Også i de andre hovedrollene fikk flere elever vist seg ved at de byttet på. Optimalt og sikkert ønskelig både fra skolens og publikums ståsted.

Selv om noen var flinkere enn andre til å synge, tok andre igjen i spillingen sin. En utrolig trygghet blant skuespillerne gjorde at de også hadde overskudd til å briljere. De aller fleste scenene kunne ikke voksne profesjonelle utført bedre, det var til tider en fryd å se på.

Hverken på premieren eller på formiddagsforestillingen på torsdag kunne vi se at elevene bommet på entreer, glemte tekst og eller andre ting vi forventer at en gjennomsnittlig 12 åring gjør. Denne disiplinen som elevene utviste, løftet forestillingen og gjorde den til noe mer enn en skoleforestilling.

Scenografien var enkel og virkningsfull. Hovedelementet var et bakteppe der gamle bilder ble vist fram. En kjøpmannsdisk ble samlingspunktet i bygda, to enkle hvite stoler ble til en nobel kafe i Oslo og enkle grener ble til en skog. Bruken av effekter må kanskje være virkningsfull og effektiv med så mange ungdommer rundt om, og den fungerte godt i settingen.

Slutt-tablået med bryllupet i Torsøien var et flott eksempel på at scenografi også kan skapes av skuespillere. 53 disiplinerte ungdommer laget en formasjon som illustrerte et festbord. Enkelt og flott gjort.

Forestillingen ble spilt tett opp mot Falkbergets originalmanus slik vi kjenner det fra filmen med Rolv Wesenlund i hovedrollen. Både voksne og barn ble presentert for store doser av humor. Vi lo med og ikke av spillingen og vi lo av teksten. Barna i salen lo andre plasser enn de voksne. Slik skal en familieforestilling være, noe for alle. Det var dette Knutsen og Ludvigsen var så gode til i sin tid.

Skoleforestillinger er vanligvis stort sett bare likt av forutinntatte foreldre og slektninger -denne oppsetningen burde derimot vært vist for hele Norge. Ja til kultureksport, ja til flere samarbeidsprosjekt i Røros-skolene.

Noen av de som spilte hovedrollene var nesten i ekstase etter formiddagsforestillingen torsdag:

David Riddervoll, Julia Rian, Jenny Nørbech Uren, Martin Wahl, Amlie Sivertsgård Holmgren, Ibrahim Mahajev, Ingrid Tronsmoen Bakken, Trine Engan Lien og Jakob Dille har hatt en utrolig flott opplevelse med skuespillet:

David Riddervoll, Julia Rian, Jenny Nørbech Uren, Martin Wahl, Amlie Sivertsgård Holmgren, Ibrahim Mahajev, Ingrid Tronsmoen Bakken, Trine Engan Lien og Jakob Dille. Foto Elin Viken

Se flere bilder under intervjuene

Instruktør Unni Ryen og rektor Martin Løwø ved Røros Skole er begge utrolige stolte over det eleven og skolene har fått til:

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...