Nea Radio

Bekymret for kortere rullebane på Røros lufthavn

Foto: Marit Langseth

Til sommeren skal det legges ny asfalt på Røros lufthavn. Aktører i næringsliv og reiseliv er bekymret for at rullebanen da skal bli kortere enn den er idag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Jeg vil påstå at det er bekymringsfullt hvis man allerede nå skal bestemme at rullebanen ikke skal forlenges eller opprettholdes i lengde, sier reiselivssjef i Destinasjon Røros, Tove R. Martens.

Til sommeren stenger Røros lufthavn i to uker for å legge ny asfalt på rullebanen, som idag er 1720 meter.

Asfalteringen av rullebanen er lagt ut på anbud, og i anbudsutlysningene ligger en opsjon på asfaltering på 1200 meter, altså 520 meter kortere enn den er i dag.

– Jeg er bekymret hvis man lander på at denne diskusjonen er lukket og låst for alltid. Det tror jeg kan være uheldig siden reiselivsnæringen, og andre næringer, alltid er i endring og vi ikke vet hva fremtiden bringer, sier Martens.

Artikkelen fortsetter etter lydklippet.

Hør saken her:

Vil ikke ha konsekvenser for Widerøe-trafikken

Avinor ønsker ikke å uttale seg om saken før anbudsprosessen er ferdig, men opplyser at også i dag er rullebanen for kort til det mest brukte flyet i rutetrafikk i Norge i dag, Boeing 737.

Widerøe opplyser at en rullebane på 1200 meter generelt sett ikke vil ha noen konsekvenser for flytrafikken slik den er idag, men de nye jetflyene til Widerøe trenger minimum 1700 meter for å lande på sommerføre. På vinterføre vil flyene kreve mer enn 1700 meter.

– Har det da egentlig noe å si om banen er 1200 meter eller 1720 meter?

– Nå er vi inne på teknikaliteter som jeg ikke er den beste til å svare på, men jeg tenker at hvis man først skal asfaltere den, så bør vi ikke begrense oss og droppe noen ekstra meter, uten at vi vet hvilke konsekvenser det kan få, sier Martens.

– Virker ufornuftig

Martens sitter i Lufthavnrådet, som består av representanter fra reiselivs- og næringslivsnæringen og kommunen, sammen med Ottar Tollan i Flokk, som representerer Næringsforeningen i Fjellregionen.

Han forteller at for næringslivet hadde det først og fremst vært ønskelig med et styrket flytilbud.

– Det er et ok tilbud idag, men vi ser behovet for å kunne komme seg til Røros på formiddagen. Det ville gitt mer trafikk og nye muligheter for vekst for oss, sier Tollan.

– Hva tenker du om en eventuelt kortere rullebane?

– Jeg synes det er viktig at vi ikke gjør endringer i dagens infrastruktur som kan gi oss et dårligere tilbud i fremtiden. Jeg er veldig skeptisk til å gjøre endringer i rullebanelengden, sier Tollan og fortsetter:

– Jeg synes det virker veldig ufornuftig å skulle spare noen kroner på asfaltering, når det kan gi uheldige konsekvenser i fremtiden.

Må stå sammen for å forsvare flytilbudet

Martens oppfordrer kommunene og aktørene i regionen om å bli tydeligere på sin reiselivsstrategi, slik at de sammen kan forsvare at Avinor skal bruke penger på flyplassen.

– Reiselivet er avhengig av flyplassen for at vi skal kunne vise muskler på det internasjonale og nasjonale markedet, og vi i Destinasjon Røros har behov for at kommunene og regionen vår er mye tydeligere på deres egen reiselivsstrategi for å hjelpe oss, sier Martens.

– Vi klarer ikke det alene. I felleskap må vi komme frem til hva vi skal gjøre for å forsvare at rullebanen skal forlenges og beholdes, og at flyplassen skal bestå i mange år fremover.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...