Nea Radio

Beitedyr - en ressurs

BEITE: "Høgfjellslam" på beite i Nord-Gudbrandsalen. Foto: Matmerk

NIBIO kartlegger utmarka i Norge for å gi husdyreierne god oversikt over hvilke områder som burde satses på for å beholde beitekvaliteten.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er viktig å utnytte beiteressursene på best mulig måte. Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) kartlegger nå utmarka i Norge for å gi husdyreiene god oversikt over hvilke områder som burde satses på for å beholde beitekvaliteten. Så langt er ti prosent av utmarka i Norge kartlagt.

– Denne kartleggingen er et viktig verktøy slik at vi kan forvalte beiteområdene på best mulig måte. Da unngår vi gjengroing på beiteområder som ellers kunne blitt brukt av husdyrene våre, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad i ei pressemelding.

- Sau og andre beitedyr er med på å bevare kvaliteten på beiteområder i utmarka i Norge. Det er mange steder der aktuelle beiteområder gror igjen fordi beitetrykket er for lavt. Derfor er det viktig med vegetasjonskartlegging som gir en oversikt over beiteområder og kvaliteten, heter det i pressemeldinga fra Landbruks- og matdepartementet.

– Et lam som beiter i et godt beiteområde kan ha en gjennomsnittlig tilvekst på 300-350 gram per dag. På dårligere beiter kan tilveksten være betydelig lavere. God utnyttelse av utmarksbeitet kan dermed ha direkte betydning for økonomien i drifta, sier senioringeniør Finn-Arne Haugen i NIBIO.

Med denne kartleggingen vil man få best mulig utnyttelse av beiteområdene og vegetasjonen, i tillegg til å finne ut hvilke områder det egner seg best for de forskjellige beitedyrene å holde til. NIBIO kartlegger hvert år rundt 500 km2 utmark i Norge. Feltarbeidet blir digitalisert til digitale kart.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...