Nea Radio

Sp:

- Bedre flytilbud på kortbanenettet

  Foto: Widerøe

Senterpartiet fremmet i dag forslag i Stortinget om bedre flytilbud på kortbanenettet. Flybillettene må bli billigere og rutetilbudet må opprettholdes. Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum advarer sterkt mot konsekvensene av Widerøes varslede kutt i antallet flyruter.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Flytilbudet i Norge er avgjørende for å binde landet vårt sammen. Alle i Norge kan ikke ta t-banen. På samme måte som det ville vært uaktuelt å fjerne t-banen i Oslo, aksepterer ikke Senterpartiet en politikk som gir kutt i flytilbudet i resten av landet, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Representantforslag

I store deler av er landet er folk og næringsliv avhengige av flytilbudet på kortbanenettet for å komme seg fram. Kortbanenettet er avgjørende for bosetting og verdiskaping i hele landet. Årlig reiser cirka 1,6 millioner passasjerer på kortbanenettet, hvorav cirka 1 million passasjerer på anbudsruter (FOT-ruter) og 0,6 millioner passasjerer på kommersielle kortbaneruter.

Mandag 17. februar varslet Widerøe at de kutter 4000 avganger i året, 15 prosent av den kommersielle produksjonen på kortbanenettet. Endringene trer i kraft 4. mai 2020. Widerøe begrunner kuttene med at lønnsomheten på de kommersielle kortbaneruter er under hardt press på grunn av økte avgifter over flere år. Når Widerøe kutter i tilbudet er det en viktig del av kollektivtransporten i store deler av Norge som rammes. Også pasienter som benytter kortbanenettet rammes når tilbudet reduseres. Det vil gjøre det dyrere for helseforetaket og gi større ulempe for pasienter som bruker Widerøe til å komme seg til og fra sykehus, sier Einar Holand, rådgiver for Pasientreiser ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Videre sier han at pasientene i større grad må reise dagen før og bli til dagen etter. Det gir helseforetaket større utgifter til overnatting og kost. Færre avganger kan også føre til at prisen på reisene øker, og pasientene må legge ut for større beløper.

Senterpartiet har i flere år advart mot at økte avgifter vil føre til økte priser og redusert tilbud på kortbanenettet. Blant regjeringens tiltak som har ført til et dårligere tilbud på kortbanenettet er flypassasjeravgift, økt moms på persontransport og co2-avgift. I følge Silje Brandvoll i Widerøe betaler selskapet 73 prosent mer avgifter i 2020 enn i 2012, og fem millioner mer i 2020 enn i 2019.
Senterpartiet har fremmet en rekke forslag hadde vært viktige bidrag for å sikre et godt tilbud på de stedene som nå rammes av Widerøe sine nedleggelser. Senest i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2020 ble det fremmet forslag om å bruke 40 millioner kroner mer enn regjeringen på FOT-rutene. I tillegg er det fremmet forslag om fjerning av flypassasjeravgift på fly under 20 tonn og reduksjon av moms på persontransport.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

Stortinget ber regjeringen fjerne flypassasjeravgift for fly under 20 tonn
Stortinget ber regjeringen redusere merverdiavgift på persontransport fra 12% til 10%
Stortinget ber regjeringen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2020 gjøre en vurdering av hvilke flere flyruter som skal være en del av FOT-ruter, for at flytilbudet opprettholdes
Stortinget ber regjeringen tilpasse avgiftsstrukturen for å stimulere til etterspørsel etter nullutslippsfly, og starte arbeidet med å tilpasse infrastrukturen på Avinor sine flyplasser til nullutslippsfly

Representantforslaget om bedre flytilbud på kortbanenettet kom fra stortingsrepresentanten Siv Mossleth, Geir Adelsten Iversen, Liv Signe Navarsete, Sandra Borch og Bengt Fasteraune.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...