Nea Radio

Barn av den kalde krigen

Kviskring: Mandag holdt Arnhild Skre foredrag i Kimen bibliotek om hvordan den kalde krigen preget barn som ble født på 50-tallet. Foto: Anne Gundersen

Da Arnhild Skre fikk i oppdrag å skrive om historien rundt Norges medlemskap i NATO, innså hun hvorfor hun ikke klarte å kvitte seg med de tomme Norgesglassene i kjelleren.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I regi av Stjørdal Mållag, holdt forfatter og historiker Arnhild Skre foredrag i Kimen bibliotek i går kveld. Tema var boken hennes "Kald Krigs Kviskring".

– Jeg begynte å jobbe med dette stoffet da at jeg fikk i oppdrag å skrive om politikken rundt Norges medlemskap i Nato. Det gikk opp for meg at dette handlet om min tid og jeg begynte å se på hvordan denne barndommen egentlig var, sier Skre.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gudndersen

Overvåkning

Skre, som er født i 1952, sier at hun bestandig hadde trodd at hun vokste opp i en lett og gjenoppbyggende etterkrigstid og at det var dette som hadde preget henne mest.

– Men da jeg gikk inn i tematikken, oppdaget jeg fort at dette ikke var tilfelle. Det viste seg tvert imot av vi vokste opp under en utrolig mørk og truende himmel, med våpenkappløp, prøvesprengninger og ikke minst overvåkning som en del av bildet.

Norgesglass

Skre forteller at det etter hvert gikk opp for henne hvorfor hun ikke klarte å kvitte seg med de tomme Norgesglassene som fylte kjelleren hennes.

– Vi vokste opp med at det bestandig var et matforåd i kjelleren. Det var bare slik det var. Nå skjønte jeg at dette var fordi foreldrene våre fryktet atomkrig og at det var nødvendig å ha tilgang på mat og vann i kjelleren. Dette har preget oss som vokste opp på 50-tallet og derfor har jeg altså Norgesglass, om enn tomme, i kjelleren min den dag i dag.

Ryggmargsrefleks

Den politiske situasjonen er igjen urolig og Skre forteller at mange av de samme ryggmargsrefleksene hun fikk med seg fra barndommen igjen begynner å gjøre seg gjeldende.

– Vi har snakket om det, vi som er på samme alder, at vi kjenner litt på dette nå. Tanken slår en at en kanskje burde ha litt vann og hermetikk i kjelleren, bare sånn i tilfelle, sier Skre.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...