Nea Radio

Demensaksjonen:

Bare forskning kan stoppe demens!

Samler inn til forskning: Årets Demensaksjon går i gang neste uke. På bildet: Leder i Demensforeningen Stjørdal, Lillian Røst og pensjonert demenssykepleier Anne Marie Nessimo. Foto: Anne Gundersen

Neste uke arrangeres den nasjonale Demensaksjonen for 20. gang. Alle pengene som samles inn går til forskning.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Demensaksjonen 2020 er annerledes enn den pleier. På grunn av koronapandemien kan de som samler inn penger ikke gå fra dør til dør i sin tradisjonelle bøsseaksjon, og mange arrangementer til inntekt for demenssaken kan ikke finne sted. Det betyr ikke at det ikke skal samles inn penger. Lillian Røst er leder for Stjørdal Demensforening, og her har lokallaget et godt samarbeid med elever ved Stokkan ungdomsskole.

– Vi har fått trykket opp flyers som ungdommene skal legge i postkasser. All informasjonen du trenger for å bidra med penger til denne viktige forskningen finner du der, sier Røst, som selv har en far som er dement.

– For meg har det vært viktig å engasjere meg i dette arbeidet som en takk for all hjelp jeg har fått med pappa, sier hun.

Samlebegrep

Anne Marie Nessimo er pensjonert demenssykepleier og engasjerer seg også i Demensforeningen Stjørdal.

– Foreningen består av både fagfolk og pårørende, forklarer hun og sier videre at begrepet demens er en samlebetegnelse for en rekke sykdommer.

– Den mest kjente er Alzheimer, men det er også en rekke andre sykdommer og livsstilsvalg som kan føre til demens.

Så mye som 40 prosent av demensforekomsten kan forebygges eller utsettes gjennom gode folkehelsetiltak. Forskere har tidligere identifisert ni ulike risikofaktorer for å utvikle demens, som høyt blodtrykk, overvekt og lite fysisk aktivitet. Nå har de lagt tre til på listen: hodeskader midt i livet, overdrevent alkoholforbruk og eksponering for luftforurensning sent i livet.

– Vi har et håp om at forskning skal føre til at man kan forebygge og kurere demens. Vi tror det kommer.

Hør intervjuet med Lillian Røst og Anne Marie Nessimo i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...