Bare en våt munn

Foto: Elisabeth Anker Jacobsen

Søndag 30.september er det urpremiere på teaterstykket ”Bare en våt munn” på Lokstallen i Stjørdal. Det er scenekunstnerne Katja Lindeberg og Madeleine B. Nilsen som står bak stykket, hvor de harselerer med alle sider og tabuer rundt det å være kvinne.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 26.09.2018 kl 08:48

Prosjektet har blant annet fått støtte fra Norsk Kulturråd, og er bygd på dybdeintervjuer gjort med 23 kvinner fra forskjellige samfunnslag, livssituasjoner, aldre og utseender.

- Dette er et prosjekt som handler om det å være dame, men det er også like mye et prosjekt som handler om det å være menneske, sier Lindeberg.

- Vi har prøvd å ta opp noen ting i dette stykket, som man kanskje ikke snakker så mye om. Skam, forventninger, forestillinger og framstillinger om alt fra seksualitet til identitet, klisjeer og tabuer, legger hun til.

Kvinnelig identitet

De to scenekunstnerne har jobbet med stykket siden før Mai og har samtidig arrangert workshops om kvinnelig identitet med ungdom og voksne fra både videregående skole og voksenopplæringen i Stjørdal.

- Det er veldig fort at mennesker havner i en stereotypisk kategori, og da kan det være ganske utfordrende å ha tanker, preferanser eller ønsker som ikke stemmer overens med den stereotypien en har havnet innunder, forteller Madeleine Nilsen.

- Hva er det det som finnes innenfor den snevre malen det vil si å være kvinne, og hva skjer når man går utenfor denne malen? Er man mindre kvinne da?, spør Katja retorisk.

Motstridende og sammensatt

Scenografien til stykket består av mye blomster, tekstiler og rosalilla fargetoner. Scenen er malt i gull, og på gulvet rundt ligger det puter i skinnende farger og teksturer. Det blir blant annet høye hæler, sminke og såkalte ”nakendrakter” å se på scenen også.

- Scenografien vår stiller nok i sterk kontrast med materialet vi jobber med, og det er jo akkurat det vi jobber med. Retten til å være motstridig og sammensatt på en og samme gang, sier Madelen Nilsen.

- Vi ønsker ikke å komme med noen fastsatte påstander her, men vi stiller noen åpne spørsmål kan man si, avslutter Nilsen.

Siste nytt i Kultur Vis flere

Tolker The Boss i Kimen

Tolker The Boss i Kimen

Namsos Allstar

Namsos Allstar ha tatt et dypdykk i materialet til Bruce Springsteen. Nå tar de med seg resultatet til Kimen kulturhus.

Poppet opp i Kimen

Poppet opp i Kimen

Vebjørn og Aune Sand inntar kulturhuset

Vebjørn Sand holder malerkurs for barn i alle aldre i Kimen Kulturhus denne uka. I tillegg er det pop-up utstilling og foredrag der broren Aune også deltar. Hør intervjuet med Norges kanskje mest eksotiske tvillingpar her.

Gjenopplev stemningen fra åpningen av Rørosmartnan

Bilder og video

Gjenopplev stemningen fra åpningen av Rørosmartnan

Klokken 12 tirsdag ble den 166. Rørosmartnan åpnet på Malmplassen.

UKM i Holtålen

UKM i Holtålen

Feiende flott arrangement, men hvor er guttene og hvor er bandene?

Over 100 sangere og musikere avslutter martnan

Over 100 sangere og musikere avslutter martnan

Lørdag skal det være en «annerledes» konsert i Røros kirke, hvor Jan Magne Førdes lidenskap for afrikansk musikk kommer fram på kjent vis med brass og sang.

15 millioner kroner til fredete bygg i Trøndelag

15 millioner kroner til fredete bygg i Trøndelag

I år fordeler Riksantikvaren rundt 148 millioner kroner til istandsetting av fredete bygg. 15 millioner går til Trøndelag.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE