Nea Radio

Banken betaler for innsamlet plast

Plast

Hvalen som døde på grunn av plast har satt i gang en miljøkampanje, finansiert av Sparebank1 SMN.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 05.04.2018 kl 14:35

Historien om da forskere i fjor fant 30 plastposer i magen på en syk hval som måtte avlives på Vindenes på Sotra, har gjort inntrykk på mange. Nå ønsker Sparebank1 SMN å gjøre noe med miljøutfordringene rundt plast og setter igang en todelt aksjon der mange kan bidra.

Først del går på å samle inn plast og annet søppel for så å kaste dette i konteinere utsatt flere steder i Midt-Norge. Banken betaler 100 kroner sekken til lag, foreninger, skoleklasser og andre som blir med på opplegget. Dette krever at man registrerer seg før 10. april.

Del to av prosjektet er rettet mot bedrifter som får i oppgave å finne fram til løsninger der man reduserer plastforbruket.

Setter av milionbeløp

Banksjef i Sparebank1 SNN sin avdeling i Røros og Ålen, Eivind Langseth, sier at banken i første omgang har satt av en million kroner til prosjektet.

– Om det vil bli behov for mer, får vi ta etter hvert, sier Langseth som selv representerer en bedrift som har fått merket Miljøfyrtårn. Dette er et miljøledelsessystem for offentlige og private virksomheter som ønsker å dokumentere sin miljøinnsats.

Fullstendig tømt for næring

Når det gjelder hvalen som var den utløsende årsaken til aksjonen, så var magen på dyret helt fullstappet av plast. Rundt 30 plastposer i tillegg til en del småplast. Det er veldig trist, sier zoolog og førsteamanuensis Terje Lislevand ved Universitetet i Bergen til VG. I tillegg fant forskerne mindre plastemballasje fra sjokolade og matprodukter samt rester av blekksprut som skal være mer vanlig føde for gåsenebbhvalen.

Forskerne kunne konstatere at tarmsystemet i hvalen var fullstendig tømt for næring og alt tyder på at hvalen har hatt det vondt.

Enorme mengder

Forsker Amy Lusher fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) sier at det i 2015 ble produsert svimlende 322 millioner tonn plast – det er vekten av en og en halv million blåhvaler – og det forventes at produksjonen kommer til å øke eksponentielt i årene som kommer.

– Plast er en stadig økende miljøutfordring og enkelte mener det innen 2050 vil være mer plastikk enn fisk i havet, sier banksjef Eivind Langseth til Nea Radio.

Hør intervju her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...