Nea Radio

Baker flatbrød og lemser i skoletimen

Christina Langseth og Marte Hårstad er to av ni elever som tar valgfaget Levende kulturarv ved Selbu ungdomsskole. Klassen er satt sammen av elever fra 8., 9., og 10. trinn. Foto: Gunn Anita Viken

Valgfaget «Levende kulturarv» gir elever ved Selbu ungdomsskole mulighet til å lære mer om kulturarven gjennom praksis - blant annet ved å være med på slakting og ved å bake flatbrød.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Vi prøver å hente opp tradisjoner fra tidligere, som fremdeles er aktiv, forteller Gunn Anita Viken.

Hun er lærer i faget «Levende kulturarv» sammen med Eva Dahlø Fossan på Selbu ungdomsskole. Elevene som har valgt dette faget har i løpet av året fått prøvd seg på mange ulike aktiviteter.

- De har arbeidet med slektshistorie og fått lage sitt eget slektstre, de har vært på museet og de har produsert egne produkt ut fra Selbu-mønsteret, forteller Viken.

I tillegg har de lært en del om mattradisjoner, som å bake flatbrød og lemser. I tillegg har elevene vært med på slakting.

- Vi var med å slakte lam og da tok vi vare på blod, lever og hjerte, og laget forskjellig mat av det. Blant annet laget vi blodpannekaker, leverpostei og ei gryte av lammehjertet.

Dette er første året valgfaget tilbys ved skolen, og kun ni elever har valgt å ta det fra 8., 9., og 10. klasse.

- Det er fint for meg som lærer å ha så få elever, for da får man til å hjelpe alle godt. Samtidig tror jeg elevene ikke visste hva faget gikk ut på da de skulle velge for dette året, så kanskje ville det vært flere som hadde valgt det nå, når de vet hva det går ut på.

Tirsdag bakte elevene Tydalslemse. Hør mer om bakinga og om faget i intervjuet med Gunn Anita Viken og noen av elevene her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...