Nea Radio

Nea Radio

Avslører avskoging med mobilen

-Global Forest Watch gjør det mulig for alle å kikke aktører som ødelegger regnskog i kortene, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Foto: Elisabeth Brinch Sand

Med en smarttelefon på baklomma kan nå hvem som helst avsløre avskoging i tropisk regnskog. Appen Forest Watcher gir brukere tilgang på satellittdata som viser endringer i skogdekke, enten det skyldes hogst eller skogbranner. Appen fungerer uten mobilnett og kan derfor brukes i felt av f.eks. skogvoktere, urfolk, aktivister og journalister.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Appen er utviklet av Global Forest Watch i Washington med støtte fra det norske Klima- og skoginitiativet. Siden 2013 har Norge bidratt med om lag 80 millioner kroner til prosjektet.
Avgjørende i kampen mot avskoging
-Prosjektet er svært viktig fordi gode data og gode analyser er avgjørende i kampen mot avskogingen i de tropiske regnskogslandene. Og stans i avskogingen og gjenoppbygging av skog er avgjørende i kampen mot klimaendringer. Så mye som 30% av klimaløsningen kan ligge i verdens skoger, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

-Nå kan vi kikke aktører som driver ulovlig hogst, brenner skog, eller starter gruvedrift i verneområder i kortene, og det er et kraftfullt verktøy, sier klima- og miljøministeren.

Global Forest Watch – GFW - er et internasjonalt samarbeidsprosjekt drives av World Resources Institute i Washington. På nettstedet legges det gratis ut mengder av informasjon om verdens skoger og globale satellittanalyser av skogendringer og arealbruk.

Gratis satellittdata

GFW kombinerer satellitteknologi, eksisterende databaser for skoginformasjon og løpende bidrag fra mennesker på bakken i hele verden.
-Den viktigste rollen til Global Forest Watch er å tilby fullstendig åpenhet om hva som skjer i verdens skoger. I mange år visste ikke folk hva som skjedde i skogen, selv ikke i deres egen bakgård, og nå gir vi alle denne informasjonen gratis i lett tilgjengelige format, sier fungerende direktør Rachael Peterson i Global Forest Watch.

I Perus Amazonas avslørte satellittbilder at det ble bygget ut en gigantisk kakaoplantasje i uberørt regnskog. De rosa områdene viser områder som ble hugget på bare ett år. Bilder som dette er fritt tilgjengelig på Global Forest Watch.

I Perus Amazonas avslørte satellittbilder at det ble bygget ut en gigantisk kakaoplantasje i uberørt regnskog. De rosa områdene viser områder som ble hugget på bare ett år. Bilder som dette er fritt tilgjengelig på Global Forest Watch. Foto: Global Forest Watch

Høy oppløsning

Hvert år offentliggjør GFW en måling av hvor mye skog som forsvinner. Satellittbildene som brukes har en oppløsning på 30x30 meter. Man ”ser” derfor avskogingshendelser av også relativt små områder med disse bildene. Man kan fremdeles ikke se alle detaljer, men systemet er i kontinuerlig videreutvikling og forbedring.
Kart over vernede områder, konsesjoner for gruvedrift, hogst, palmeoljeplantasjer osv. er også tilgjengelig for utvalgte land. Dermed kan man avsløre om det for eksempel etableres plantasjer eller bygges skogsbilveier i verneområder.
Databasen utvides fortløpende med informasjon fra flere land.

Skogvoktere kan rykke ut

Global Forest Watch sender også ut månedlige avskogingsvarsler fra noen utvalgte land.
Varslene er basert på analyser av verdens tropiske skoger som skjer hver 16. dag.
Satellittbildene som brukes til denne målingen er av relativt lav oppløsning. Ambisjonen er et informasjonssystem som nærmest i sanntid gir oppdatert informasjon om verdens skoger.
Tidligvarslene gjør det mulig for skogvoktere eller myndigheter å rykke ut i felt og undersøke hva som faktisk skjer i skogen. Det er ofte i svært utilgjengelige områder, uten verken strøm eller mobilnett. Det gjør appen Forest Watcher svært verdifull.

Med Forest Watcher appen på smarttelefonen kan alle få detaljert tilgang til satelittbilder av avskoging fra i hele verden, selv uten nett, forteller fungerende direktør Rachael Petersen og forskningsleder Michaela Weisse fra Global Forest Watch. Foto: Snorre Tønset

Fungerer uten nett

Med Forest Watcher kan alle data fra Global Forest Watch lastes ned på smarttelefonen og brukes offline. Vede hjelp av posisjonsdata i appen kan man oppsøke steder der satellittbildene indikerer at det skjer avskoging. Det kan være ulovlig gruvedrift, hogst, skogsbilveier, skogbranner, hva som helst som blir oppdaget og verifisert på denne måten. Brukere kan ta bilder og gjøre undersøkelser og notater som blir lagret i appen og kan lastes opp til Global Forest Watch databaser når man er hjemme igjen.
-Vi håper appen kan føre til at folk reagerer raskere på avskoging og kan stanse ulovlige aktiviteter mens de skjer. Samtidig håper vi at det kan føre til uhederlige aktører ikke ødelegger skogen fordi de vet at de blir sett, sier forskningsleder Mikaela Weisse fra Global Forest Watch.
Appen har vært testet i løpet av det siste året av bla. skogvoktere tilknyttet Jane Goodall Institute i Kasyoha Kitomi Forest Reserve i Uganda og HAkA i Indonesia's Leuser.
Alle som har interesse av å forvalte verdens skoger bærekraftig, enten det er regjeringer, næringsliv, forskere, urfolk eller miljøorganisasjoner, kan ha nytte av GFW og den nye appen.
Den kan lastes gratis ned av hvem som helst både til Apple og Androidprodukter. Det finnes også en versjon for PC som kan lastes ned her.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...