Nea Radio

Årets utgave trykket med blysats snart ferdig

To av sidene var klare til trykking torsdag. Foto: Marit Langseth

En gang i året kommer en utgave av Fjeld-Ljom ut, som er trykket på gammelmåten med blysats. Denne fredagen trykkes avisa i avishuset ved Hyttelva på Røros, og lørdag er det mulig å se hvordan en slik avis blir til.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Det er veldig mye arbeid, men det er veldig artig å kunne videreføre dette arbeidet, sier styreleder for Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner, Per Hvamstad.

I hånda har han to sider av Fjeld-Ljom, trykket på gammelmåten med blysats i avishuset ved Hyttelva på Røros. To sider til skal settes før den årlige utgaven kan trykkes.

– Vi er så heldige at vi har et teknisk utstyr som nå fungerer relativt godt, så vi har nå klart å sette det meste av avisen og i løpet av dagen skal vi sette resten. Så skal vi trykke i løpet av kvelden.

I avishuset ved Hyttelva står settemaskiner og avispresser intakt. Maskinene ble stående etter at Fjeld-Ljom avviklet virksomheten sin der.

– Det er vel faktisk et av de få stedene i Europa hvor det er et komplett avishus, som kan trykke på den måten som var vanlig frem til slutten av 1960-årene.

Lørdag er det åpent hus fra kl. 11-15. Arrangementet er en del av årets Kulturminnedager, som i år har «Typisk norsk - ikke bare norsk» som tema.

– Og det passer jo veldig godt for vår virksomhet, for lokalavisene er jo noe typisk norsk, men det hadde jo ikke blitt noen lokalaviser hvis det ikke hadde vært for tysk og engelsk teknologi.

Hør mer her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...