Nea Radio

Årets produkt på Trøndersk Matfestival

Årets vinnere! Foto: Matriket Midt

Trøndersk lokalmat er i verdensklasse, og hvert år kåres vinnerne av de beste produktene i sju kategorier på Trøndersk Matfestival. I år er festivalen større enn noen gang, med over 170 utstillere. Nivået blant de påmeldte er skyhøyt, og preges av kvalitet, kreativitet og mangfold.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 02.08.2019 kl 15:49

Juryarbeidet foregikk onsdag kveld på Scandic Nidelven, med 70 produkter påmeldt. Vinnerne av de beste produktene i sju kategorier er nå kåret på Trøndersk Matfestival. Årets produkt er kåret i sju kategorier, i tillegg til hovedvinneren: årets produkt. Les mer om de respektive produktene og vinnerne under.

Årets Kjøttprodukt: Pancetta fra Stene Gård

Dette er en stor kategori, med alt fra rått og røkt kjøtt til speket og gravet. Juryen har testet og smakt på mange ulike produkter, og har falt for denne middelhavsinspirerte pancettaen, den er fint krydra og passe salt. Den lukter godt både rå og stekt.Det er et supert alternativ til bacon!Skåret i tynne skiver og stekt smakte det deilig.

- Dette er kjempestas! Vi selger mye bacon, og tenkte vi ville prøve noe nytt, sier Maren Stene Almlid. -Vi bruker vår egen gris til foredling, og dette er jo en fin stykningsdel. De e mytji gla-grisa på Fosen!

Årets nykommer: Røykelakskrem fra Gjerts Gourmet AS

Dette er en gjev pris, sier juryen. De tolker begrepet nykommer dit hen at produktet bør være nyskapende i trøndersk sammenheng, at produktet gjerne er forankret i tradisjoner. Denne røykelakskremen er tar den gode trønderske laksen og gjør den luftig og deilig, og med god røyksmak. Overraskende god, sier juryen. Dette er et produkt som er veldig anvendelig til både hverdag og fest.

-Tusen takk for prisen! sier Anne Gjermstad, ‘det blir aldri nok av god laks. Vi har brukt den einerrøkte laksen vår - som vant pris her på Trøndersk Matfestival i 2016 – og prøvde oss fram for å lage denne røykalakskremen.’

Årets bakst og kornprodukt: Solemsdalslefse fra Heimebakst AS

Dette er et produkt som jurymedlem Espen Rønning sier han er forelsket i. Juryen har smakt seg gjennom en rekke bakverk, fra flatbrød til kaker og vafler. De sier dette er et typisk norsk produkt og er godt håndarbeid. Solemsdalslefsa er fint brettet, gir en nybakt følelse, og smøret i lefsa har fjellsmak. Smaken, lukta og utseendet er fantastisk, og juryen sier det gir en luksusfølelse; det er som å spise fløyelsputer.

- Dette er veldig fint, tusen takk! sier Iou Ursu. - Vi er glade for at trønderne liker lefsene våre, og det er veldig hyggelig at vi får være med der vi kommer fra Skåla utenfor Molde.

Årets sjømatprodukt: Røkt torsk fra Rørvik Fiskemat

Et mangfold produkter, fra hverdags- til festmat, var påmeldt til konkurransen. Juryen falt for dette produktet, som tar fram det beste av gamle norske fiskemattradisjoner; røkt torsk. Juryen sier dette produktet er laget på fantastisk filet av torsk, bra saltet, perfekt røyket.

-Nå er jeg skikkelig stolt!’ sier Øivind Pettersen. - Dette var artig. For to år siden tok vi fram dette produktet, som bestefar lagde i 1927. Vi lurte på om vi skulle sende inn, og så gjorde vi det, og da er det så artig at vi vinner! Dette produktet er en hyllest til bestefar og bestemor som laget fiskemat den gangen.

Årets meieriprodukt: Brun Geitost fra Skansen Ost

Her er juryen imponert over håndverket som er lagt inn for å lage denne osten. Juryen er opptatt av å ivareta gamle tradisjoner, og liker også at både den fine innpakningen og osten har det gode og kjente husmorpreget over seg. Videre sier juryen at osten får nesten fram til krydder- og lakrissmak, og at produsenten antageligvis har hatt godt råstoff i den melka de har brukt.

- Nå ble jeg veldig overrasket! sier Beate Kiran. -Dette er en gammel oppskrift fra bestemora til kaillen min, og denne brunosten har blitt laget i veldig lang tid. Da folk nesten ikke hadde bil kjørte de hele veien til Skansen for å kjøpe brunost.

Årets økologiske produkt: Aksnes Ost med IPA fra Hindrum Gårdsysteri

Juryen sier at dette produktet har høy kvalitet, osten har en distinkt smak og er bra modnet, og det er fin balanse mellom sødme og salt. Den er laget med IPA-øl fra Reins Kloster, og det kommer fram i smaken på en god måte. Dette er en fin forening mellom trønderske øltradisjoner og ysting.

- Dette var veldig artig, og uventet! sier Frode Hindrum. - Aksnes ost er en ølost, inspirert av Irland. Siden osten vi laget med porter ble en suksess har vi nå laget den med IPA.

Åpen klasse: Grævfisk av røye fra LiVerten

En spennende klasse, med et mangfold av ulike produsenter og produkter. Blant de mange produktene som er vurdert har juryen kåret en klar vinner; denne grævfisken er en fantastisk særegen trøndersk mattradisjon, som spesifikt kommer fra denne grenda nord i fylket. I 300 år har de fermentert fisken på denne måten. Juryens førsteinntrykk er; steingodt! Grævfisken ble servert på Pekkabrød, også fra LiVerten, og fisken har en nydelig avbalansert smak i forhold til salt og søtt, og man kjenner melkeproteinet. Grævfisk berømmes også for god historie på pakken.

- Dette var overraskende! Nå er jeg skikkelig stolt, vi er glade for at juryen har oppdaget grævfisk og produktet vårt! - sier Roy Inge Bergli. Grævfisk er Liernes nasjonalrett. Det ligner rakfisk, men er lagt i myse i 5-6 uker, så den blir litt syrligere, men einda meir likar enn rakfisk!

Årets Produkt: Brun Geitost fra Skansen Ost

Juryen er klar i sin dom; dette produktet tar utgangspunkt i det norskeste av det norske og gjør den så god! Osten har en kremete konsistens, og har lag på lag med smaker. Dette er home of the nordic flavours i en eneste bit! Dette produktet forteller tradisjonen av norsk mat vi er så stolte av i Trøndelag. Denne brunosten er helt magisk, og gjør oss stolte av Trøndelag, sier juryen.

Beate Kiran kommer opp på scenen, glad og beveget av å få en så gjev pris. -Tusen takk, jeg vet ikke helt hva jeg skal si, jeg er rørt.

ÅRETS PRODUKT: Beate Kiran med brun geitost fra Skansen Ost Foto: Matriket Midt

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...