Nea Radio

Korona:

Apoteksalg på nett eksploderer – hamstring unødvendig

Aptokesalg på nett går unna: Daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth. Foto: Farmasiet

Apoteksalget har skutt i været som følge av koronautbruddet, og mange unngår å dra til fysiske apotek. På få dager har salgsvolumet til Norges største nettapotek, Farmasiet, økt med 700 prosent. Likevel er det ingen grunn til å hamstre.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 18.03.2020 kl 19:16

I en uviss tid med hjemmekontor, karantener og minimal ferdsel i det offentlige, er det mange som har benyttet anledningen til å handle inn litt ekstra. Det er ikke bare dagligvarehandelen som merker enorm pågang, også i apotekbransjen er det ekstrem etterspørsel.

– Vi har aldri har opplevd lignende. Sett oppimot samme tid i fjor har salgsvolumet økt med 700 prosent, sier daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth.

Norges største nettapotek kan melde at det selges mer av alle typer medisiner. Salget av reseptbelagte legemidler er tidoblet, vitaminbjøner 16-doblet, Ibux 25-doblet, Paracet 29-doblet, og Otrivin 56-doblet.

– På det meste solgte vi 1.000 pakker paracet i timen. Jeg vil ikke kalle det hamstring på samme måte som vi har sett i dagligvarehandelen. Mange som har resept ønsker rett og slett å ta den ut, samtidig som at det naturligvis er ekstremt høy pågang for produkter uten resept, forteller Furuseth.

Han legger også til at mye av økningen hos nettapoteket skyldes at mange ønsker å begrense smittefaren ved å unngå fysiske apotek.

– Den generelle frykten for spredning gjør at flere og flere velger å bestille legemidler på nett fremfor i fysisk apotek. Mange som regelmessig reiser til apoteket er jo allerede syke eller har dårlig immunforsvar, og velger derfor å heller handle fra sofaen. I tillegg er det nok også friske folk som handler på nett for å være føre var, opplyser Furuseth.

Ingen grunn til å hamstre apotekvarer

Til tross for høy etterspørsel for tiden understreker Furuseth at det ikke er noen grunn til å hamstre apotekvarer.

– Det er ingen grunn til å hamstre. Vi får løpende påfyll av de fleste legemidler gjennom hele uken, inkludert helg. Det er naturlig at man kan vente seg noe lenger behandlingstid på reseptvarer på kort sikt da det må gjennomføres reseptkontroll. I dag ligger behandlingstiden på tre dager, mens bestillinger av reseptfrie varer stort sett blir sendt ut samme dag, sier Farmasiet-sjefen.

Flere farmasøyter og utvidet lager

Den ekstreme etterspørselen gjør at Farmasiet har iverksatt flere hastetiltak. Antallet farmasøyter er doblet for å håndtere reseptkontroll, lageret er utvidet for å få plass til flere legemidler, og en rekke nye medarbeidere er ansatt for å pakke og sende ut varer. Furuseth mener de har god kontroll.

– Vi har kontroll på situasjonen og er rustet for å håndtere vedvarende høy etterspørsel over tid. I dag har vi kapasitet til å behandle 10 prosent av det norske apotekmarkedet. Skulle behovet øke mer enn det, har vi løsninger for det også, sier Farmasiet-sjefen, som ikke tror at pågangen vil avta med det første:

– Tiltakene fra regjeringen, og den generelle frykten for koronaviruset gjør at folk aller helst holder seg hjemme. Slik situasjonen er nå, er dette en utvikling vår bransje må forberede seg på at vil vare en stund.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...