Nea Radio

Åpnet minneutstilling for Gunnar Bratlie i Galleri Gnuttu

Gunnar Bratlies sønn, Espen Bratlie, var tilstede under åpningen i Galleri Gnuttu lørdag. Her er han og gallerieier Tor Omar Tronsmoen foran noen av verkene med Rørosmotiv. Foto: Marit Langseth

Mange kunstnere har latt seg inspirere av Røros. Det gjorde også tegner, illustratør og grafiker Gunnar Bratlie. Hadde han fortsatt levd ville han ha fylt 100 år i år.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Gunnar Bratlie var en meget dyktig tegner, først og fremst. Han var en naturbegavelse, sier gallerieier Tor Omar Tronsmoen.

Bratlie døde i 1990, 72 år gammel. I år ville han ha fylt 100 år, og i den anledning er Galleri Gnuttu fylt med Bratlies arbeid.

– Han har en stor og veldig allsidig produksjon. Han var en dyktig tegner, men han arbeidet også mye med farger og laget flotte fargelitografier, forteller Tronsmoen.

Ble arrestert etter å ha tegnet Hitler og Quisling

Denne forsiden av Norsk Ukeblad ble Gunnar Bratlie arrestert og satt i fangeleir for.

Som 24-åring i 1943 ble Bratlie arrestert og satt i Grini fangeleir, på grunn av en tegning.

– Han tegnet for Norsk Ukeblad og laget ei framside som ikke ble tålt. Det var ei tegning av Hitler og Quisling på glattisen, og ei jente som sto og lo av dem. Hun hadde dessuten ei rød lue på seg. Det var jo ille alt sammen.

I fangeleiren skulle han tegne for tyskerne, men det gjorde han minst mulig av, forteller Tronsmoen.

– Han tegnet andre ting i stedet, og ga ut ei bok i 1945, som het «Skisser i smug». Den har vi nå fått trykt opp på nytt med et ekstra forord og en beretning om arrestasjonen fra ham selv.

Stiller ut bilder som ikke er vist siden Bratlies død

Gunnar Bratlies sønn, Espen Bratlie, var tilstede under utstillingsåpningen. Etter at hans far gikk bort i 1990 var det han som tok vare på trykkene hans.

– Jeg har hatt de liggende i skuffer, godt bevart og sikret. Alle de grafiske trykkene er nyinnrammet av Tor Omar Tronsmoen med paspatur, glass og rammer som passer til bildene. Det er virkelig kvalitetsinnramming. Jeg er veldig fornøyd, sier han.

– Hvordan vil du beskrive din far?

– Han var utrolig kreativ og produktiv, og han hadde et fotografisk blikk. Han var ikke bare grafiker, det var tegning han levde av. Han har illustrert en mengde bøker, tidsskrifter, ukeblader og postkort, blant annet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kultursjef i Røros kommune, Morten Tøndel, var tilstede under utstillingsåpningen og ga blomster til Tronsmoen og Espen Bratlie. Foto: Marit Langseth

Et eget rom viet til rørosmotivene

Gunnar Bratlie bodde på Røros fra 1972 til 1982. Da arbeidet han ved kunstlinjen på Røros videregående skole.

– Rørosmotivene hans er jo kjent for de fleste, så vi har et eget rom hvor rørosbildene får bo i, sier gallerieier Tronsmoen.

På spørsmål om han har en favoritt blant Bratlies bilder ler han.

– Nei, det er vanskelig å si. Jeg er veldig, veldig glad i det meste som er stilt ut her.

Hør intervjuet med Tor Omar Tronsmoen her:

Lørdag åpnet en minneutstilling for Gunnar Bratlie i Galleri Gnuttu på Røros.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...