ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Åpner Steinvikholm slott for publikum

Foto: Anette Fossmo

Borgen kan sees på innsiden hver dag frem til 15. august.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 17.07.2020 kl 19:59

ANNONSE
Annonse

Som tidligere arrangerer fortidsminneforeningen flere aktivitetsdager og opplevelser på Steinvikholmen slott. Severdigheten befinner seg på idylliske Skatval, ei perle i Trondheimsfjorden som er verdt et besøk i seg selv. Om sommeren åpnes borgen for publikum med flere arrangementer som ridderdag, arkeologisk dag og historisk vandring med spennende fortellinger. I tillegg kan publikum gå inn i borgen hver dag frem til 15. august. Formidler i fortidsminneforeningen, Sigrid Solheim, forteller oss litt om de historiske vandringene:

- Da åpnes borgen, som vanligvis er stengt for publikum. Det er ikke lov til å gå inn der på egenhånd. Men under de historiske vandringene så får man komme inn å se innsiden av både tårn og fangekjellere. Også får man høre mye spennende historier om Steinvikholmen, opplyser Solheim.

Saken fortsetter etter radiointervjuet

Fra Erkebiskop Olav Engelbrektsson oppførte Steinvikholm slott rundt 1532 og til bruken av det opphørte mot slutten av århundret, var det mye som skjedde på innsiden av slottets mur. Med andre ord – Steinvikholmen har mange historier å formidle. Solheim deler en av fortellingene som har tilknytning til stedet:

- Det er jo den her spennende historien rundt Nils Lykke, som er en av de mest kjente. Har man vært på operaforestillingen som ble satt opp på Steinvikholmen, har man fått med seg denne. Nils Lykke klarte å få barn med sin svigerinne og det var jo ikke greit på den tiden. Han ender jo opp med å bli røyket i hjel på Steinvikholmen, så han blir jo henrettet. Det er nok en av de mørkere historiene fra Holmen her, forteller Solheim.

Fra ridder til arkeolog

I løpet av de neste ukene vil det også bli arrangert aktivitetsdager som er spesielt myntet på barna, hvor man kan prøve seg som både ridder og arkeolog.

- Det blir ridderdag nå neste onsdag. Da kommer det blant annet noen fra Bispeliden i Trondheim, de viser litt hvordan man drev krigføring i gamle dager. Så blir det jo mulighet til å prøve litt tresverd, og når man skal bli ridder så har man jo gjerne et våpenskjold. Så da blir det muligheter til å lage sitt eget våpenskjold, forklarer Solheim.

- Når man har en gammel borg som det her, så er jo mye av det vi vet om borgen på grunn av arkeologiske utgravinger. Det er jo veldig mange, meg selv inkludert, som hadde lyst til å bli arkeolog når man var yngre. Så da vil det bli muligheter til å prøve seg litt som arkeolog og lære seg litt om hvordan det fungerer, legger hun til.

- Så kommer det også noen som skal snakke litt om hvordan man bruker metalldetektor. Som nesten er en nyere form for arkeologi - kan man si, smiler hun.

Åpent for publikum frem til 15. august

Det er ingen tvil om at Steinvikholmen har en sentral posisjon i lokal historie, en historie det er viktig å holde liv i. Sommerens arrangement er en interaktiv måte å spre kunnskap på, hvor historisk formidling og aktiviteter går hånd i hånd. På spørsmål om hvordan tilbakemeldingene har vært fra publikum svarer Solheim dette:

- Jeg har inntrykk av at folk synes det er veldig gøy. Det er jo folk som kommer tilbake igjen flere år på rad. Som sagt er jo dette en borg som står her, så hvis man bor i området har man enten sett eller vært i nærheten av Steinvikholmen. Jeg tror at bare det å få komme inn er noe for seg selv, fordi det er jo ikke sånn at man kan vandre inn i borgen ellers, forteller hun.

Om man ikke har mulighet til å delta på historisk vandring eller aktivitetsdagene, men fortsatt har lyst til å besøke innsiden av borgen, er det muligheter for det også. For selv om Steinvikholmen i utgangspunktet er stengt for besøkende, holder de åpent hver dag i sommer. Solheim forteller hvordan man da kan gå frem:

- Man må ta med seg guide for å få lov til og komme inn. Det er jo et vernet bygg, så man kan dessverre ikke bare gå inn. Men det skal være mulig helt frem til 15. august å ta med seg en guide inn. Så da kan man komme inn å se, avslutter hun.

Nøkkelord

ANNONSE