Nea Radio

Ap, Frp og Sp sikrer flertall mot å utvide ulvesonen

Foto: Viltkamera.nina.no

Aps Runar Sjåstad bekrefter nå at partiet vil stemme for et forslag fra Senterpartiet og Fremskrittspartiet, hvis ikke Aps eget forslag får flertall.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 07.12.2020 kl 00:23

Arbeiderpartiet sørger for at det er flertall på Stortinget mot å utvide ulvesonen eller opprette en såkalt buffersone for å verne en genetisk viktig ulv.

Aps Runar Sjåstad bekrefter nå at partiet vil stemme for et forslag fra Senterpartiet og Fremskrittspartiet, hvis ikke Aps eget forslag får flertall.

– I dette tilfellet peker vi på at i jakta som er påbegynt, ønsker vi ikke en såkalt buffersone utover ulvesonen. Vi ønsker ikke at man unntar definerte områder utenfor ulvesonen, sier han til NTB.

– Dette betyr helt tydelig at den fastsatte fellingskvoten skal kunne gjennomføres på alt areal utenfor den fast definerte ulvesonen, sier Sjåstad.

15. desember

Forslaget fra Sp og Frp som Ap nå subsidiært kommer til å støtte, lyder:

«Stortinget ber regjeringen stoppe enhver utvidelse av ulvesonen, herunder midlertidig utvidelse. Med midlertidig utvidelse forstås vernesoner/buffersoner som verner et avgrenset område i beiteprioritert område utenfor ulvesonen der det vanligvis kan utøves lisensfelling.»

Det presiseres at «eksisterende utvidelse av sonen oppheves fra og med 15. desember 2020.»

Flere forslag i saken hastebehandles nå i Stortinget, som går til votering mandag. Frps Jon Georg Dale er glad for Aps budskap søndag.

– Med denne avklaringen er det klart at Frp og Sps forslag blir vedtatt mandag og dermed at vi ikke får en utvidelse av ulvesonen som er i strid med ulveforliket fra 2016, sier han til NTB.

Ut av sonen

Den finsk-russiske ulven som har skapt flokene, beskrives som genetisk viktig for ulvestammen og kan på sikt bedre tilstanden for den sørskandinaviske bestanden, ifølge Miljødirektoratet. Problemet er at den har vandret utenfor ulvesonen.

Flertallet vil understreke at bare Stortinget kan utvide ulvesonen.

– Dette betyr at hvis det skal være en varig utvidelse av ulvesonen, skal Stortinget diskutere det og eventuelt vedta det, sier Sjåstad.

– For det andre går vi heller ikke inn på en endring som gjør at man aldri kan ha en buffersone eller unnta enkeltområder fra jakt, forklarer han.

Kan bli flyttet

Sjåstad peker på at genetisk viktig ulv som etablerer seg utenfor ulvesonen, kan flyttes. Det har flere ganger tidligere skjedd med den såkalte Elgå-ulven.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sa i debatten på Stortinget fredag at han vurderte flytting.

– Jeg ser problemstillingen når du får en fast reviretablering, med potensial for en såkalt fast buffersone. Det er grunnen til at jeg har fått en anmodning og vurderer mulig flytting av de ulvene det her er snakk om, sa han.

Skytes ikke

Sjåstad understreker samtidig at Ap ikke går inn for Sps opprinnelige forslag om å ta ut denne ulven.
– Vi ønsker ikke en forvaltning på individnivå. Vi ser at enkeltindivider likevel kan være viktig, og da er flytting et mulig tiltak, sier han.

Senterpartiets Sandra Borch erkjenner at partiet nå går bort fra forslaget om å skyte ulven.

– Det viktigste for oss i denne saken, og grunnen til at vi fremmet den som hastesak, var å sette en stopper for at man bare skal kunne utvide ulvesonen med et betydelig areal, slik det er blitt gjort nå, sier hun til NTB.

Borch er for øvrig glad for Aps avklaring.

– Det er et viktig vedtak for å få opphevet den midlertidige buffersonen som er vedtatt innført.

Norges Bondelag er også fornøyd med enigheten mellom Sp, Ap og Frp.

– Hadde ikke et flertall på Stortinget satt foten ned nå, ville de som har dyr på beite i Rendalen-området ha gått en enda mer usikker beitesesong i møte, sier Bondelagets leder Lars Petter Bartnes.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...