Nea Radio

Andel unge uføre øker

Ved utgangen av 2018 mottok 31 064 personer uføretrygd i Trøndelag. Foto: Marit Langseth

2,3 prosent under 30 år er uføretrygdet i  Trøndelag. I 2010 lå andelen på  1 prosent.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Ved utgangen av 2018 mottok 31 064 personer uføretrygd i Trøndelag. Det utgjør 10,6 prosent av befolkningen i såkalt arbeidsfør alder, 18 til 67 år, og er en økning på 3,4 prosent fra 2017.

– En av hovedårsakene til den kraftige veksten i antall uføretrygdede i 2018 kan delvis forklares med økt overgang av personer fra arbeidsavklaringspenger (AAP) gjennom hele året. Denne utviklingen ser vi i sammenheng med endringene i regelverket på AAP som trådte i kraft 1.1.2018, forklarer fungerende direktør for NAV Trøndelag, Bernt Asle Arntsen.

Sammenlignet med starten av 2000-tallet har det vært en økning i uføreandelen i alle aldersgrupper fra 18 til 49 år. Trenden de siste årene er enda mer markant: flere unge og færre eldre uføremottakere. Per desember 2018 var det om lag 18 000 unge uføre i Norge. På ett år ble det 2 200 flere unge uføretrygdede, en økning på 14,1 prosent.

– Vi definerer unge uføre som mottakere av uføretrygd i alderen 18 til 29 år. I Trøndelag er det per i dag 1 811 unge uføre, som tilsvarer 2,3 prosent av befolkningen i denne aldersgruppen. For aldersgruppene over 55 år er antallet uføretrygdede stabilt i Trøndelag, rapporterer Arntsen.

1 av 5 er gradert ufør

Av de 31 064 personene som mottok uføretrygd i Trøndelag i 2018 er hele 19 prosent på en såkalt «gradert uføretrygd». Det gjør Trøndelag til et av fylkene i landet med høyest andel med gradert uføregrad. Det er mer vanlig for menn enn for kvinner å ha full uføregrad.

– Det er ønskelig at flest mulig skal få brukt den arbeidsevnen de har, til tross for en uføregrad. Arbeidsledigheten er lav og det er mangel på arbeidskraft. Da er det viktig at trønderske bedrifter har både vilje og evne til å ta inn personer som ikke kan jobbe 100 prosent. Dette er også et viktig ledd i inkluderingsdugnaden som hele samfunnet må ta del i, sier Arntsen.

I Trøndelag er det Verran kommune som har den høyeste andelen uføre med 20,6 prosent. Den laveste andelen finner vi i Røyrvik med 7,9 prosent. Andelen uføre øker mest i Snåsa med 13,8 prosent, mens den synker mest i Røyrvik med 16 prosent.

Kommuner med lavest andel uføre:
Røyrvik: 7,9 %
Trondheim: 8,4 %
Malvik: 9,7 %

Kommuner med høyest andel uføre:
Verran: 20,6 %
Fosnes: 18,1 %
Meldal: 16,5 %

Fylkesvise forskjeller

Det er store fylkesvise forskjeller i andelen uføretrygdede i landet. Østfold fylke skiller seg ut med flest uføre, cirka 14,5 prosent, mens Oslo har den laveste andelen på 5,5 prosent.

Dette skyldes i hovedsak at Oslo har en yngre befolkning, mens en del av fylkene med høy uføreandel har en tilsvarende eldre befolkning. Det er rimelig å tenke seg at et mer fleksibelt arbeidsmarked i hovedstadsregionen er med på å trekke uføreandelen ned.

Det kan også tenkes at lokale variasjoner i befolkningens utdanningsnivå og kompetanse påvirker uføreandelene.

Andel uføretrydga i Trøndelag fjerde kvartal 2018. Foto: Nav

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...