Nea Radio

Alkohol og fyrverkeri kan bli en dyr cocktail

Foto: Colourbox - Tryg Forsikring

Er du uforsiktig med fyrverkeri kan du miste deler av forsikringen. Hvert år forårsaker fyrverkeri alvorlige skader på personer, biler og bygninger. Dersom du er skyldig i fyrverkeri-brann eller skade etter uaktsomhet, kan det bli en dyr start på 2019.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Har du for eksempel medvirket til en fyrverkeri-brann av egen bolig kan erstatningen bli redusert med hundretusenvis av kroner, kanskje enda mer hvis du var beruset. Det er graden av uaktsomhet som avgjør om du mister deler av forsikringen. En bolig er dyrt å bygge opp igjen, og det skal ikke store reduksjonen til i erstatningen før det blir mye penger ut av det. Det kan bli en dyr start på det nye året, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Branner for flere titalls millioner

I fjor på nyttårsaften og 1. januar ble det registrert 184 branntilløp på bygninger og erstatningsbeløpet kom opp i over 58 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge. Noen av disse branntilløpene kategoriseres som enten antatt påsatt eller menneskelig feil.

Derimot er antall personskader knyttet til bruk av fyrverkeri redusert. I fjor ble det registrert 43 personskader. Ni av disse var øyeskader, hvorav tre alvorlige.

– Færre og færre blir skadet i forbindelse med fyrverkeri. Forbud mot pinneraketter samt økt fokus på sikkerheten i form av blant annet
beskyttelsesbriller er en av hovedårsakene. Det er ingen tvil om at folk er blitt langt flinkere til å bruke beskyttelsesbriller enn før, sier han.

Vær edru når du fyrer opp monsterbatteriet

De fleste personskadene skjer når folk tenner fyrverkeri i alkoholpåvirket tilstand.

– Kombinasjonen med alkohol og fyrverkeri er svært farlig. Dette tror jeg de fleste vet, men likevel ser vi hvert eneste år et hopp i skadestatistikken ved årsskiftet, særlig rundt brann og personskader. Vi ville fått langt færre fyrverkeriskader dersom alkohol ikke var inne i bildet. Fyrer du opp monsterbatteriet ditt bør du absolutt være edru, sier Brandeggen.

Skadene trenger ikke å være selvforskyldte, men det er likevel mye du selv kan gjøre for å unngå at du eller andre rammes av en skade eller ulykke.

Menn blir oftest skadd

Det er særlig er menn som skades ved bruk av fyrverkeri. Nyttårsfeiringen i fjor førte til 56 registrerte ulykker hvor 43 personer ble skadd. 58 prosent av disse var menn, viser tall fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB). Flest tilfeller ble rapportert i Hordaland og Østfold.

Tendensen viser at andelen skadede personer over 30 år øker.

I fjor fikk ni personer øyeskader. Ingen av de brukte beskyttelsesbriller. Etter nyttårsfeiringen i fjor ble det totalt meldt inn 43 personskader på fingre, ansikt, hørsel og øyne. Tre av fire skadde i fyrverkeriulykker de siste åtte årene er menn.

Ti av de som fikk personskade i fjor var under 18 år, til tross for at det er 18 års aldersgrense for kjøp og bruk av fyrverkeri.

HUSK BESKYTTELSESBRILLER Foto: Tryg Forsikring

Slik får du en trygg nyttårsfeiring:

Ha nok beskyttelsesbriller til alle og se til at alle bruker de.
Forbered fyrverkerioppskytingen i god tid mens det ennå er lyst ute.
Les bruksanvisningen nøye før bruk.
Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadd.
Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.
Bøy deg aldri over antent fyrverkeri.
Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.
Hold god avstand fra oppskytingen.
Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.

Kommunen kan innføre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri. Som regel er det forbudt å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom klokka 18 og 02.
Mange barn leter etter rester av fyrverkeri første nyttårsdag. Husk derfor å rydde opp etter deg hvis du har skutt opp fyrverkeri, slik at ingen kan skade seg på de i ettertid.

(Kilde: Tryg Forsikring)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...