Nea Radio

Verdig minnemarkering i Hommelvik:

– Aldri glemme

Sterkt: I Hommelvik møtte over 120 mennesker fram for å minnes de som falt i regjeringskvartalet og på Utøya i 2011. Foto: Anne Gundersen

Det er ni år siden terroristen slo til. I Hommelvik ble minnemarkeringen et sterkt uttrykk for at angrepet aldri må glemmes.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Over 120 mennesker møtte opp til en verdig markering ved minnesmerket utenfor Hommelvik kirke, for å minnes de som falt 22. juli 2011.

Randi Johansen Perreau hadde to sønner på Utøya da terroristen angrep. Bare en av dem kom hjem. I sin sterke appell heiet hun på livet og friheten og kampen mot det som motarbeider demokratiske prinsipper. Perreau representerte Nasjonal Støtteforening etter 22. juli og la ned krans på vegne av foreningen.

Beveget: Randi Johansen Perreau opplevde at en sønn døde og en kom tilbake fra Utøya. Hun holdt en svært bevegende appell under gårsdagens minnemarkering. Johansen Perreau representerte også Nasjonal Støtteforening etter 22. juli. Foto: Anne Gundersen

Ordfører Trond Hoseth (AP) la ned krans på vegne av kommunen, i tillegg til å holde tale. Kristine Holden er leder i Hommelvik AUF og holdt appell for de frammøtte.

Hvert år: – Vi bestemte oss tidlig for at denne dagen skal vi i Malvik markere hvert eneste år, sier ordfører Trond Hoseth (AP), som holdt tale under minnemarkeringen. Leder i Hommelvik AUF, Kristine Holden, holdt også en sterk appell. Foto: Anne Gundersen

I avspilleren kan du høre intervjuet med Kristine Holden og Trond Hoseth

Sterke tradisjoner

Torstein Fosmo sang Michael Wiehes Valet, som han hadde oversatt til Trøndersk. I tillegg bidro han med en svært stemningsfull versjon av Nordahl Griegs Til Ungdommen.

Hommelvik opplevde å miste en av sine under terroren.

– Det er så sterkt at så mange sambygdinger markerer denne dagen, sa mor Randi Johansen Perreau i sin appel. De lange arbeidertradisjonene, og også samholdet i Hommelvik, vil sørge for at tapet aldri blir glemt.

Les Kristine Holdens appell

etter at vi blei sprengt i filler
etter at fredagen fall ut av hendene på oss
etter at vi måtte lære oss norsk på ny
etter at sorga strekte seg heilt opp til håret
etter at dagane tok til å regne ned over oss

orda overlever ein 9mm glock
kjærleiken er kraftigare enn ei 500 kilos bombe
å halde hender er mektigare enn ladegrepet
eit lite kyss er viktigare enn 1500 sider med hat
eit vi er så mykje meir enn eit eg

I dag for ni år siden, ble 77 mennesker ble drept av en etnisk norsk høyreekstremist. Flesteparten av disse var ungdommer, ikke stort eldre enn meg selv. De ble drept fordi de trodde på et samfunn der vi alle sammen kan leve side om side til tross for våre forskjeller. Åtte trønderske ungdommer som var på sommerleir for å få seg nye venner, spise vaffel, spille fotball og jobbe for en bedre verden, kom aldri hjem igjen.

Vi må̊ aldri glemme at det var AUF som var hovedmålet for terrorangrepet 22. juli. Og at i dag, ni år etter, fortsatt eksisterer et hat mot demokratiet, mangfoldet og de samfunnsvisjonene vi har. Høyreekstremismen på frammarsj, både i Europa og andre deler av verden. De lar seg provosere av visjoner som ungdommene vi mistet trodde på, og de bygger sin politikk på rasisme, polarisering og å sette grupper opp mot hverandre.

Ni år er så ufattelig lang tid for dem som har mistet en sønn, datter, bror, søster eller en god venn. Men ni år er også alt for lang tid for vår felles hukommelse. Lillebroren min skal starte på skolen til høsten. Han ble født tre år etter terrorangrepene. For han og alle de som hverken husker eller var født i 2011, er det avgjørende at vi forteller historiene om de vi mistet, slik at vi ikke glemmer dem. Dette her vil bli vår oppgave, det vil bli min generasjons oppgave. Og jeg lover at vi ikke skal være likegyldige. Jeg lover at vi skal stå opp for solidaritet, mangfold og frihet. Jeg lover at vi aldri skal glemme.
For: Aleksander, Emil, Gizem, Håkon, Lene, Snorre, Sondre, Christopher og alle dem andre vi mistet – ikke ett minutts stillhet, men et helt liv i kamp.
det kjem eit nytt 22. juli, det må jo det
ferja skal frakte fleire bankande hjarte over
telta skal bli slått opp på grønt gras
morgonsola skal kysse øya vaken
hei, hei, på tide å stå opp og endre verda

Ordfører Trond Hoseths tale

Vi skal aldri glemme!

Vi skal minnes dem som aldri kom hjem.

Her i Hommelvik minnes vi Rolf Christopher Johansen Perrau, en av 77 som ble ofre for de grusomme handlingene på Utøya og i regjeringskvartalet.

Vi skal ta vare på historiene fra dem som overlevd, fra de pårørende som mistet noen og fra hele folkets sjokk og vantro.

Og vi må sørge for at historiene gjenfortelles, nå og i generasjoner framover.

Hat og ekstremisme førte til et målrettet terrorangrep på AUF, Arbeiderpartiet og det norske demokratiet, og 77 personer kom aldri hjem.

Vi må aldri glemme!

Tankene og ideene som ledet til angrepet var ikke nye og dem forsvant ikke etter 22.juli 2011.

Hatefulle ytringer, trakassering, rasisme og voldsutøvelse som følge av hat og ekstremisme skjer hver dag. Både her i Norge, men ikke minst rundt om i resten av verden.

Vi må ikke slå oss til ro med at det bare er ord og en ideologi som ikke kan lede til handlinger igjen.

Vi så det på det mest grusomme 22.juli, men det har også skjedd etterpå.

Vi må stå sammen, for toleranse, solidaritet, respekt og demokrati.

Vi kan aldri glemme!

Vi kan ikke endre historien, 77 ble drept, dem får aldri livet tilbake.

Solidariteten som var en så sentral verdi for de mange unge som ble drept på Utøya kan vi føre videre.

Vi lovt oss selv de uvirkelige julidagene i 2011 at vi skulle stå sammen mot ekstremismen.

Vi kan påvirke dagen i dag og vi kan påvirke framtida.

Det er vår oppgave å bekjempe hatefulle ytringer med dialog og demokrati, rasisme og trakassering med toleranse og respekt, og ekstremisme og splittelse med solidaritet og fellesskap.

På den måten overvinner vi hatet som ledet til terroren med kjærlighet.

Hver dag.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...