Nea Radio

Ålbygg anerkjent for naturfoto

BLINKSKUDD: Med dette bildet av overløp fra Zakariasdammen i Tafjord ble Johannes Jensås medlem av den eksklusive klubben fotografer som har blitt publisert på det anerkjente nettstedet 1x.com. Foto: Johannes Jensås

Ålbyggen Johannes Jensås har gjennom flere tiår hatt en stor lidenskap for naturfotografi. Nå har han høstet anerkjennelse ved å få publisert et bilde på det prestisjetunge fotonettstedet 1x.com.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det var med et bilde av et kraftig overløp fra Zakariasdammen i Tafjord i Møre og Romsdal at Johannes Jensås ble publisert på det prestisjefylte fotonettstedet 1x.com.

– Det er et bilde som du ikke kan få tatt hver dag, sier Jensås til Nea Radio, og utdyper videre:

– Jeg har tatt noen slike bilder før. Og det er 28 år siden, faktisk. I mellomtida har jeg faktisk ikke hatt muligheten til å ta slike bilder.

Overløp fra Zakariasdammen er nemlig ikke noe som nødvendigvis skjer veldig ofte. De siste 20 årene har overløp fra den nesten 100 meter høye demningen i Tafjord funnet sted bare fem ganger, i år inkludert. Men denne gangen var Johannes på rett sted til rett tid.

– Jobbet litt

Johannes avslører at det å få det perfekte bildet ikke var enkelt. Det var betydelig mer enn å bare hente fram kameraet og knipse.

– Jeg jobbet jo litt med det. Det er jo litt spesielt med den bevegelsen i vannet og slik. Du må ha akkurat den lukkertiden som skal til for å fryse vannet slik som jeg har gjort, sier Jensås og forteller at det var litt prøving og feiling involvert før han fikk blinkskuddet.

– Jeg hadde litt problemer med det, ja, for det var veldig mye lys. Så jeg greide nesten ikke å få lang nok lukkertid for å få den bevegelsen i vannet som jeg ville. For å få ei lukkertid på ned mot et tredvedels sekund så måtte jeg ha en blender på 22. Og så måtte jeg bruke ISO 100, og det er den laveste ISO-verdien du kan få på det kameraet. På den måten så klarte jeg å få det til da, forklarer han med ydmykhet i stemmen.

Forbildene

Johannes Jensås har holdt på med naturfotografi siden han kjøpte sitt første speilreflekskamera tilbake i 1969 – 51 år siden. Han forteller at han alltid har vært interessert i naturen, og han trekker frem spesielt to personer som de største inspirasjonskildene.

– På den tida hadde mitt store forbilde, Jon Østeng Hov, begynt å komme med forskjellig som han presenterte både på smalfilm og på foto selvølgelig. Og så var jeg veldig interessert da Sverre M. Fjeldstad hadde de programmene sine på TV. Så det er de to som, i alle fall i starten, fikk meg mer og mer interessert i naturfoto.

Liker utfordringen

Det finnes mange kategorier innenfor fotografi. Johannes valgte naturfoto. Det er noe med den ekstra utfordringen i det som han liker.

– Ting skjer veldig fort, og en må være parat og jobbe raskt for å ikke miste motivene. Og så er det det med at du må være på rett sted til rett tid.

Johannes Jensås var definitivt på rett sted til rett tid da Zakariasdammen i Tafjord i Møre og Romsdal fikk overløp i 2020.

Hør hele intervjuet med Johannes Jensås her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...