Annonse
Nea Radio

Ålbygg anerkjent for naturfoto

BLINKSKUDD: Med dette bildet av overløp fra Zakariasdammen i Tafjord ble Johannes Jensås medlem av den eksklusive klubben fotografer som har blitt publisert på det anerkjente nettstedet 1x.com. Foto: Johannes Jensås

Ålbyggen Johannes Jensås har gjennom flere tiår hatt en stor lidenskap for naturfotografi. Nå har han høstet anerkjennelse ved å få publisert et bilde på det prestisjetunge fotonettstedet 1x.com.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

Det var med et bilde av et kraftig overløp fra Zakariasdammen i Tafjord i Møre og Romsdal at Johannes Jensås ble publisert på det prestisjefylte fotonettstedet 1x.com.

– Det er et bilde som du ikke kan få tatt hver dag, sier Jensås til Nea Radio, og utdyper videre:

– Jeg har tatt noen slike bilder før. Og det er 28 år siden, faktisk. I mellomtida har jeg faktisk ikke hatt muligheten til å ta slike bilder.

Overløp fra Zakariasdammen er nemlig ikke noe som nødvendigvis skjer veldig ofte. De siste 20 årene har overløp fra den nesten 100 meter høye demningen i Tafjord funnet sted bare fem ganger, i år inkludert. Men denne gangen var Johannes på rett sted til rett tid.

– Jobbet litt

Johannes avslører at det å få det perfekte bildet ikke var enkelt. Det var betydelig mer enn å bare hente fram kameraet og knipse.

– Jeg jobbet jo litt med det. Det er jo litt spesielt med den bevegelsen i vannet og slik. Du må ha akkurat den lukkertiden som skal til for å fryse vannet slik som jeg har gjort, sier Jensås og forteller at det var litt prøving og feiling involvert før han fikk blinkskuddet.

– Jeg hadde litt problemer med det, ja, for det var veldig mye lys. Så jeg greide nesten ikke å få lang nok lukkertid for å få den bevegelsen i vannet som jeg ville. For å få ei lukkertid på ned mot et tredvedels sekund så måtte jeg ha en blender på 22. Og så måtte jeg bruke ISO 100, og det er den laveste ISO-verdien du kan få på det kameraet. På den måten så klarte jeg å få det til da, forklarer han med ydmykhet i stemmen.

Forbildene

Johannes Jensås har holdt på med naturfotografi siden han kjøpte sitt første speilreflekskamera tilbake i 1969 – 51 år siden. Han forteller at han alltid har vært interessert i naturen, og han trekker frem spesielt to personer som de største inspirasjonskildene.

– På den tida hadde mitt store forbilde, Jon Østeng Hov, begynt å komme med forskjellig som han presenterte både på smalfilm og på foto selvølgelig. Og så var jeg veldig interessert da Sverre M. Fjeldstad hadde de programmene sine på TV. Så det er de to som, i alle fall i starten, fikk meg mer og mer interessert i naturfoto.

Liker utfordringen

Det finnes mange kategorier innenfor fotografi. Johannes valgte naturfoto. Det er noe med den ekstra utfordringen i det som han liker.

– Ting skjer veldig fort, og en må være parat og jobbe raskt for å ikke miste motivene. Og så er det det med at du må være på rett sted til rett tid.

Johannes Jensås var definitivt på rett sted til rett tid da Zakariasdammen i Tafjord i Møre og Romsdal fikk overløp i 2020.

Hør hele intervjuet med Johannes Jensås her:

Nøkkelord