Nea Radio

Nea Radio

Akevitteksporten doblet

Verdien av eksport av akevitt fra Norge har økt fra 87 millioner kroner i 2012 til 197 millioner kroner i 2017. Denne uka var det Akevittfestival på Gjøvik, der de elde dråpene ble feiret "tri heile dager til endes".

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 15.10.2018 kl 09:57

- Norge er verdensledende på akevitt, slo landbruks- og matminister Bård Hoksrud fast under den offisielle åpningen av Norsk Akevittfestival
- Akevitt er det brennevinet som framfor alt har blitt oppfattet som "det norske", og det er nå en internasjonal trend mot økt etterspørsel etter akevitt, sa Hoksrud.

Landbruks- og matminister Bård Hoksrud hadde hentet fram fersk statistikk fra Landbruksdirektorate som viste at verdien av eksport av akevitt fra Norge har økte fra 87 millioner kroner i 2012 til 197 millioner kroner i 2017. Tyskland, Danmark og Sverige er de store mottakerlandene, men også land som Australia, Brasil, China, USA, Israel, Japan, Phillipinene, Russland, Singapore og Thailand står på kundelista. Det selges akevitt fra Norge til hele 37 land over hele verden.

Formidabel reise

- Akevitten har hatt en formidabel reise de siste 10-årene. Mens vi i 1986 hadde 8 typer akevitt ligger det nå 267 ulike akevitter i Vinmonopolet sine lister, sier Hoksrud, som synes det er spesielt interessant at mange små produsenter over hele landet nå satser på akevitt.

Fra Grimstad til Lyngsalpene

Tidligere ble all norsk akevitt produsert av Vinmonopolet. Dette produksjonsmonopolet ble oppløst i 2005. Arcus har nå 80 prosent av produksjonen. Resten av produksjonen deles av noen halvstore, og etter hvert mange svært små produsenter. I år var det åttende gangen Norsk Akevittfestival ble arrangert på Gjøvik, "akevittens arnested og hovedstad". Denne gang var det mer enn 50 arrangement med totalt 30.000 besøkende gjennom tre dager.

Et utvalg:

Det Norske Brenneri, Grimstad.
Egge gård, Lier.
Berg gård, Inderøy, der de også lager sin egen karve.
Sve gardsbrenneri, Vågå.
Aurora Spirits. Det er verdens nordligste destilleri ved foten av Lyngsalpene.

Norske Akevitters Venner

Norske Akevitters Venner, stiftet 1999, avspeiler akevittens popularitetsreise, og er en organisasjon i sterk vekst. Medlemstallet har økt med 1.000 stk bare de siste par årene, og er nå 8.000, fordelt på 50 hele regioner.

Beskyttet betegnelse

"Norsk akevitt" har siden 1. mars 2011 vært en beskyttet betegnelse. Det er krav om at det brukes potetsprit framstilt i Norge av minimum 95 prosent norske poteter, og modnet i eikefat i minimum 6 måneder for fat som er mindre enn 1000 liter, og minimum 12 måneder for fat som er større enn 1000 liter.

Røtter tilbake til 1500-tallet

Akevittframstilling i Norge har røtter tilbake til 1500-tallet. Det var kirkens menn som stod for de første forsøk i destillasjonskunsten. Forfatteren, embetsmannen og avholdsmannen Christopher Blix Hammer var viktig for utbredelsen av akevitt med sin bok Chymisk-Oeconomisk Afhandling om Norske Akeviter, utgitt 1776.

Hjelper for alle hande kranchdom

De fleste kjenner akevitt som "Aqua vitae", - "Livets vann", - som hjelper på og mot det meste, sier Bård Hoksrud, og viste til hvordan Eske Bille sa det i et brev til erkebiskop Olav Engelbrektsson i 1531:

Det ere nogit watn….som kallis Agua vite och hjelper samme watn for alle hande kranchdom som ith menniske kandt haffue indtwortis.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...