Nea Radio

Aina ny samisk veiviser

VEIVISERE: Aina Haugom Nordfjell (nummer tre fra venstre) er en av de nye samiske veiviserne kommende skoleår. Foto: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Aina Haugom Nordfjell (23 år) fra Røros er en av fire nye samiske veivisere som ble presentert under Márkomeannu-festivalen i Troms.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Jeg ønsker de nye samiske veiviserne lykke til i det som kommer til å bli et spennende og lærerikt år. Det er mange skoler og institusjoner som ønsker besøk av veiviserne, noe som viser at det fremdeles er et stort behov for mer kunnskap og kjennskap til samiske forhold, sier statssekretær Anne Karin Olli i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Olli presenterte de nye samiske veiviserne på Márkomeannu-festivalen i Troms.
De nye samiske veiviserne for skoleåret 2019 – 2020 er:

Maila Risten Bongo Dikkanen, 19 år, Nesseby
Inga Maret Solberg, 18 år, Tromsø
Håkon Mudenia, 23 år, Tana
Aina Haugom Nordfjell, 23 år, Røros

Bygger stolthet

De nye veiviserne er fra sør- og nordsamisk område og representerer samer fra sjøsamisk område, storbyen og fra reindrifta. I løpet av det neste året skal de fire veiviserne møte ungdommer fra hele landet. De skal bruke egne erfaringer når de skal spre kunnskap om samiske forhold.

– Jeg vil takke Samisk Høgskole for arbeidet med å organisere veiviserordningen. Veiviserne gjør en viktig forskjell og bidrar til at ungdom får mer kunnskap om samiske forhold. Det bidrar til unge vokser opp med mer aksept, og færre fordommer, sier Olli.
– Jeg vil også gratulere festival-jubilanten Márkomeannu med et storslått jubileum. I tyve år har festivalen vært med å bygge stolthet rundt samisk identitet. Ikke bare i markasamisk område, men i hele Sápmi. Jeg er derfor glad for å oppleve festivalen, sier Olli.

Følg de samiske veiviserne på sosiale medier

Årlig velges det fire samiske ungdommer mellom 18–25 år for å bli samiske veivisere. Ordningen administreres av Samisk Høgskole i samarbeid med Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Du kan følge de samiske veiviserne på Facebook, Instagram og Snapchat.

Márkomeannu-festivalen

Márkomeannu-festivalen er en samisk kultur- og musikkfestival som gjør seg stadig mer bemerket som en viktig samisk kulturell aktør. Festivalen blir arrangert på Gállogieddi samisk friluftsmuseum i Evenes. Museet ligger i grenseområdet mellom Nordland og Troms, og driftes av Várdobáiki samisk senter.

(Kilde: Kommunal- og moderniseringsdepartementet)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...