Nea Radio

Nea Radio

Advarer mot stormkjøkken med rødsprit

Jessica Subi (15) fra Bergen opplevde å bli brannskadet av rødsprit på speidertur da hun var 9 år gammel. Foto: Privat

Hvert år skades flere personer i Norge som følge av ulykker med stormkjøkken som bruker rødsprit. Dette er høyaktuelt i disse dager, hvor mange skoleklasser og speidergrupper benytter slike stormkjøkken på tur i skog og mark. Norsk forening for brannskadde og Norsk brannvernforening advarer nå mot bruk av stormkjøkken med rødsprit på tur.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist mandag skjedde det nok en gang. Da var 90 skoleelever fra Kristiansand på tur. Der ble en 16 år gammel gutt alvorlig brannskadet i en ulykke forårsaket av et rødspritdrevet stormkjøkken. Gutten er i dag heldigvis utenfor livsfare, og har ikke fått skader i ansiktet.

-Dessverre blir mange mennesker brannskadet i slike ulykker her i landet hvert eneste år. Derfor advarer vi mot bruk av slike stormkjøkken. Det enkleste tiltaket mot slike ulykker er å avskaffe alle stormkjøkken som bruker rødsprit, sier Kenneth Wangen, leder av Norsk forening for brannskadde (NFFB). Ulykkene inntreffer ofte som følge av lite kjennskap til hvordan man bruker utstyret riktig. Det er spesielt aktuelt for skoler, speidere og andre hvor det ikke er faste brukere, sier Wangen.

-Vi vet at i underkant av 15000 personer i Norge brannskades hvert år, hvorav 1000 alvorlig. Felles for de fleste slike brannskader er at de med letthet kunne vært unngått. Det å etablere enkle og aktsomme rutiner vil forebygge de fleste slike ulykker, sier Tor Erik Skaar, informasjonsrådgiver i Norsk brannvernforening (NBF). Derfor jobber vi sammen med NFFB i prosjektet Sky ilden for å forebygge brannskader. Ved å sette fokus på dette, vil vi forhåpentlig i fellesskap bidra til at det blir færre slike ulykker i fremtiden, fremholder Skaar.

Generelle tips om hvordan unngå brannskade:

Ikke la små barn oppholde seg ved en komfyr som er i bruk.
La kjelehåndtak peke innover.
Monter barnesikring på stikkontakter.
Pass på å avgrense barns tilgang til peis og andre ting med varme overflater.
Ikke ha duker på bordet som barn lett kan dra i. Tenk på plassering av stearinlys og varme drikker i forhold til barns rekkevidde.
Vær bevisst på hvor og hvordan du løfter og bærer te/kaffe og varme gryter. Ikke gjør dette direkte over eller i nærhet av barn.
Vær ekstra oppmerksom ved amming.
Pass på at barn ikke kan tappe brennhett vann fra krana. Juster gjerne ned temperaturen på vannet fra berederen.
Oppbevar fyrtøy på en trygg måte.
Bensin må aldri brukes som tennvæske.
Etterfyll ikke rødsprit på et apparat som akkurat har vært i bruk.

Førstehjelp ved alle brannskader:

Kjøl med ca 20 graders vann i 20 minutter. Dekk til resten av kroppen med tepper eller lignende for å holde pasienten varm.

Ring 113 ved mistanke om alvorlig brannskade. Se og observer nøye. Brannskader kan se ufarlig ut rett etter en ulykke.

Etter kjøling, dekk til det utsatte området med bandasjer/håndklær. Plasfolie(gladpack) er også et godt alternativ. Ikke bruk kremer (aloe vera) rett etter en skade.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...