Nea Radio

Advarer mot «koronamedisiner»

Siden mars har Tolletaten beslaglagt medisiner som hevder å beskytte mot koronapandemien. Foto: Tolletaten

Analyser av såkalte «koronamedisiner» Tolletaten har stoppet under pandemien bekrefter at mange nordmenn kjøper seg falsk trygghet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2020 kl 11:31

Flere av preparatene omtalt som koronamedisin inneholder narkotiske stoffer. Andre inneholder ikke virkestoffer i det hele tatt. Tolletaten advarer sterkt mot å bestille legemidler på nett fra utlandet.

I forbindelse med covid-19 har Tolletaten stoppet større volum av medisinske produkter på vei til norske forbrukere. Mange av disse er omtalt som «koronamedisiner». Laboratorieanalyser av utvalgte preparater viser at medisinene ikke inneholder det de lover.

Falsk trygghet

- Analysene bekrefter våre mistanker. Mange er urolige over situasjonen og velger å bestille medikamenter som påstås å ha effekt mot koronaviruset, på nett. I beste fall kjøper de seg falsk trygghet. I verste fall kan de få i seg narkotika og andre virkestoffer med helseskadelig virkning. Det er høyst bekymringsverdig, og vi advarer folk på det sterkeste mot å bestille legemidler på nett fra utlandet. Det er både ulovlig, og utgjør en stor risiko for egen helse, sier tolldirektør Øystein Børmer.

Undersøkelsene baserer seg på forsendelser av medisiner og urtepreparater stoppet av Tolletatens kontrollkontor på Alnabru i april. Av disse ble 13 ulike preparater, fordelt på antivirale legemidler, malariamedisin, tradisjonell kinesisk medisin og antibiotika, sendt til Tollaboratoriet for analyser.

Kan være farlig

- De mest alvorlige funnene viser at noen produkter i kategorien tradisjonell kinesisk medisin inneholdt narkotiske stoffer. Enkelte funn tyder på at virkestoffene i preparatene kan ha dårlig kvalitet, og enkelte preparater inneholdt ingen av virkestoffene beskrevet på pakningen. Konklusjonen er at ingen kan være sikre på hva de får i seg når de bestiller legemidler fra utlandet på nett. Det kan være livsfarlig å selvmedisinere seg med legemidler som ikke er det de utgir seg for å være, advarer Arnvid Gunnar Lie, leder for Tollaboratoriet.

Det er ikke tillatt for privatpersoner å importere legemidler per post fra utlandet. Hensikten med et strengt regelverk er nettopp å hindre feil bruk og beskytte forbrukere mot falske og ulovlige legemidler. Tolletaten destruerer alle forsendelser i denne kategorien.

Tollaboratoriets metoder ser etter regulerte virkestoff (narkotika, doping og legemidler). Det er ikke undersøkt om produktene inneholder skadelige mikroorganismer, tungmetaller eller andre miljøgifter. Det er heller ikke undersøkt om konsentrasjonen av virkestoff oppgitt på pakken er riktig.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...