Nea Radio

Advarer mot fritt skolevalg

Advarer: Fylkesordfører Tore O. Sandvik og LO-leder Hans Christian Gabrielsen advarer mot fritt skolevalg. Foto: Anne Gundersen

– Det såkalte frie skolevalget representerer bare valgfrihet for noen få, mener LO-leder Hans Christian Gabrielsen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 03.09.2019 kl 21:35

LO-lederen besøkte Stjørdal i går.

– Vi er her for å snakke om at regjeringen nå ønsker å rulle ut det såkalte frie skolevalget over hele landet. Dette er forsøkt i Oslo med svært dårlige resultater, mener Hans Christian Gabrielsen.

– Konsekvensen er at en får en konsentrasjon av resurssterke elever i noen klasser og mindre sterke i andre. Etter vår mening er dette noe vi må unngå for en hver pris.

Prøvd før

Fylkesordfører Tore O. Sandvik støtter Gabrielsen.

– Det vil bli vanskelig å opprettholde små skoler dersom dette blir en realitet, mener han.

– Erfaring fra forrige gang dette ble forsøkt gjenomført, viser at de teoretisk svake elevene i noen tilfeller måtte flytte ut av kommunen og på hybel fordi linjetilbudene som var tilpasset dem ble lagt ned på de mindre skolene. Dette førte til at de falt ut av skolegangen etter seks måneder fordi det er vanskelig for en 16-åring å skulle klare seg selv uten foreldre. Heldigvis fikk vi stoppet dette den gangen, men resultatet av eksperimentet gikk ut over mange unge menneskers framtid.

– Finnes det ikke et lovverk som kan regulere denne type organisering av skolen?

– Nei, det gjør ikke det. Og det er slik at 75 prosent av trøndere sier nei til en slik ordning. Det passer rett og slett ikke i vår geografi. Likevel forsøker en Høyrestatsråd å påtvinge oss dette fra sitt kontor i Oslo, tordner Sandvik.

– I tillegg ønsker regjeringen å kutte i overføringene til videregående skoler og å også åpne markedet ytterligere for private kommersielle skoler. Dette svekker fellesskolen i Norge og samfunnet som helhet.

– Arbeiderbevegelsens fellesskole blir av noen beskyldt for å skape gjennomsnittsmennesker og for å ikke ville dyrke fram enkeltsmenneskers egenskaper?

– Det er Arbeiderbevegelsen som har lagt grunnlaget for det samfunnet vi har i dag, et samfunn som gir alle like muligheter, uavhengig av økonomi, sier Gabrielsen.

– Dersom små skoler blir lagt ned og de praktiske fagene kommer under press, så vil dette være en stor belastning for landet som skriker etter faglært arbeidskraft.

Enere

– May Britt og Edvard Moser har begge to blitt tildelt Nobelprisen i Medisin. De gikk på fellesskolen. Den norske skolen er for alle og den skaper også enere, sier Sandvik.

– Dersom vi ødelegger denne møteplassen får vi en enfoldig skole og ikke en mangfoldig skole. Etter min mening er dette den viktigste saken i valgkampen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...