Nea Radio

Advarer mot elsparkesykkel i utlandet

Foto: Shutterstock

Frister det å leie elsparkesykkel på utenlandsreisen? Det kan innebære større risiko enn i Norge.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Tidligere i vår uttrykte vi vår bekymring for alvorlige ulykker på elsparkesykkel i sommer. Dessverre viste dette seg å stemme. Resultatet er nå at flere land strammer inn reglene, sier Forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring, Øyvind Setnes.

Kanskje du er en av de som pleier å bruke elsparkesykkel i Norge? Eller kanskje du vil prøve det for første gang i utlandet? Uansett kan det være farligere å bruke elsparkesykkel i utladet.

- Trafikkbildet kan være helt annerledes enn i Norge. I mange storbyer i Europa er kjørestilen mer aggressiv enn her hjemme og det er større folkemengder i gatene. I tillegg er det andre regler for trafikken. Som kjørende på elsparkesykkel bør du derfor være ekstra oppmerksom.

Setnes sier også at du alltid bør bruke hjelm. På ferieturen har du sikkert ikke hjelm like lett tilgjengelig som hjemme. I tillegg bør du vite at du har forsikring som dekker deg dersom et uhell skulle skje.

Nulltoleranse for alkohol

God mat og drikke er en viktig del av kvalitetstiden på ferie. Mange av oss nyter alkohol når vi er på tur. Er du påvirket av alkohol bør du aldri kjøre elsparkesykkel.

- Selv med lav promille utgjør du en stor risiko i trafikken. Med 0,2 til 0,5 i promille er risikoen for skade dobbelt så høy. I kombinasjon med et trafikkbilde du ikke skjenner så godt kan dette være svært farlig, sier Setnes.

Øyvind Setnes (Tryg forsikring) på elsparkesykkel. Foto: Tryg forsikring

Stor fart og lav lyd

Elsparkesyklene har god akselerasjon. I tillegg gjør den elektriske motoren den svært stillegående. Dette kan gjøre risikoen for uhell enda større.

- Husk at fotgjengere gjerne kan gå flere sammen i bredden, spesielt i sentrum av byene. De gående, ikke minst barn, er ubevisste om at det kan komme noen i høyere fart fra siden eller bakfra. Dessuten hører de gjerne ikke den elektriske motoren. Har du da høy fart og lite kontroll kan det fort oppstå ulykker med personskader, sier Hans Olav Hellesøe, leder av Ulykkesanalysegruppen i Statens Vegvesen.

Tips til bruk av elsparkesykkel i utlandet:

Vær oppmerksom på at trafikkbildet kan være svært annerledes
Vis hensyn til fotgjengere som ikke hører deg, spesielt barn
Alltid bruk hjelm
Aldri kjør i alkoholpåvirket tilstand
Sjekk om du har forsikring som dekker uhell

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...