Nea Radio

MDG foreslår en årlig demokratidag i Trøndelag:

Vil la ungdommene slippe til

Større deltakelse: Tommy Reinås og MDG ønsker at ungdom skal få større medvirkning i demokratiet. Foto: Privat

MDG ønsker at Trøndelag skal oppmuntre til økt deltakelse og forståelse av demokratiet i de videregående skolene og ungdomsskolene i fylket, skriver partiet i en pressemelding.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

MDG ønsker at Trøndelag skal oppmuntre til økt deltakelse og forståelse av demokratiet i de videregående skolene og ungdomsskolene i fylket og tar initiativ til et konsept hvor elevene blir mer bevisste over hvordan demokratiet fungerer på ulike nivå, og hvor viktig det er at man deltar i demokratiske prosesser. Det er fort gjort å ta demokratiet som en selvfølge når man er oppvokst med kun demokrati. Men også i Norge er den demokratiske deltakelsen synkende, og tiltroen til politikken synkende. Valgdeltakelsen er også synkende.

Lærerplanene løfter fram demokrati og medvirkning som en del av lærerplanen, og sier at demokratiske verdier må fremmes gjennom aktiv deltakelse i hele opplæringsløpet. I tillegg til dette ønsker MDG at fylkeskommunen, i samarbeid med både lærerorganisasjoner, akademia, og elevorganisasjoner, sammen utvikler aktiviteter og kampanjer(??) for å markere den årlige demokratidagen til FN, og for å øke forståelsen av hvordan demokratiet i Norge fungerer.

På demokratidagen skal elevene få ulike praktiske oppgaver, som øker kunnskapen og forståelsen for hvordan demokratiet fungerer i sin kommune og sitt fylke, samt det nasjonale nivå.

Elevene kan samarbeide med den lokale kommunen ift. å få økt forståelse for demokratiet lokalt, og vi må finne ulike metoder for at elevene kan samarbeide med fylkeskommunen for å øke forståelsen for “hva det er fylkespolitikerne holder på med”.

Danmark har en slik demokratidag for elever.

"Demokratidagen er en alternativ oplevelsesdag for 7. klasser, hvor de unge vil få mulighed for at blive introduceret til, hvad demokrati er, hvordan demokratiet fungerer i praksis samt ikke mindst en række af de demokratiske udfordringer, vi står overfor i øjeblikket; både lokalt, nationalt og internationalt. Derudover vil eleverne også stifte bekendtskab med, hvordan ungeindflydelse er muligt i Aalborg Kommune."

Her et eksempel fra en ungdomsskole på 8. trinn; "Demokratidag giver elever medansvar for deres omgivelser. 180 elever mødte op til den årlige demokratidag på Vesterbro i København. Dagen bød på workshops om blandt andet forhandlingsteknik og ungeråd. Projektet viser de unge, at demokrati er mere end et folketingsvalg."

Forslag til vedtak:

Trøndelag fylkesting ber rådmannen lage et forslag til hvordan en årlig demokratidag for elever i den videregående skolen og ungdomsskolen kan utformes. I utformingen er det viktig at man har et godt samspill med lærerorganisasjoner og elevorganisasjoner, og at man henter erfaring fra lignende prosjekter i inn- og utland (f.eks. Danmark)

Målsettingen er at den første demokratidagen avholdes i løpet av 2021.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...