Nea Radio

– Abboren hører ikke hjemme i Stavsjøen

Abbor: Stavsjøen er en yndet og idyllisk naturperle i Malvik, men under overflaten lurer noe som ikke skal være der. – Fisken er satt ut ulovlig, mener Lise Hatten, vannkoordinator i Nea og Nidelven vannområde og Johnny Bjørkli fra Tiuren Jakt Hund og Fiskeklubb. Foto: Anne Gundersen

I juni kom det meldinger om at det var fisket abbor i Stavsjøen i Malvik. – Alt tyder på at arten er ulovlig utsatt, mener vannkoordinator i Nea og Nidelven vannområde, Lise Hatten.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Å sette ut fisk på denne måten er en trussel for det biologiske mangfoldet i sjø som Stavsjøen, sier vannkoordinator i Nea og Nidelven vannområde, Lise Hatten. Siden det ble kjent i juni at det var fisket abbor i Stavsjøen, har kommunen, sammen med Tiuren Jakt Hund og Fiskeklubb jobbet med å få has på problemet.

– Alt tyder på at dette er ulovlig utsatt fisk, og nå må vi sørge for at fisken blir fjernet så fort som mulig og at det ikke sprer seg.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Spres lett

Johnny Bjørkli i Tiuren Jakt Hund og Fiskeklubb, mener at de som setter ut fisk ulovlig, ikke vet hva konsekvensene kan bli.

– Dette er uansvarlig og det er lett å spre abboren enda videre til vann der den ikke hører hjemme. Det er bare å ta ei kanne vann som kan inneholde yngel, kjøre fem minutter på motorveien til et annet vann og tømme innholdet i kanna ut der. Da kan skaden være skjedd, sier han.

Rotenon

Dersom man finner yngel, vil det bli nødvendig å Rotenonbehandle Stavsjøen, noe som vil drepe all fisk i sjøen.

– Heldigvis ser det ut for at fisken nylig er satt ut, så vi håper at vi kan unngå dette, sier Bjørkli som forteller at Tiuren blant annet har satt opp sperregarn for å prøve å fange opp det som måtte være av abbor.

– Det fiskes såpass mye her at vi tror vi ville ha fått melding om abbor på et tidligere tidspunkt, dersom den hadde vært her lengre, mener han.

Meld fra

Lise Hatten oppfordrer folk som får abbor på kroken til å melde fra til kommunen.

– Dette kan hjelpe oss med å fastslå hvor omfattende problemet er. Fisken som er tatt til nå er på 300 gram og det er voksen fisk så vi har håp om at dette skal kunne stanses.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...