Nea Radio

Kronikk:

Å lære av historiske erfaringer

Ragnar Kokkvoll har skrevet kronikk om hva man kan lære av historien. Foto: Anne Gundersen

Om spanskesyken, corona-pandemien og svenskenes ”eksperiment”. Og om 17. mai.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Under spanskesyken i 1918-1920 var kunnskapen om smittsomme sykdommer svært mangelfull. Man visste ikke hva som forårsaket sykdommen, man visste ikke hva et virus var. Det fantes naturligvis ikke vaksine, og heller ikke antibiotika som kunne slå ned den viktigste dødsårsaken, lungebetennelsen.

Svært lite ble gjort fra myndighetenes side for å beskytte befolkningen. Advarslene fra legehold var svake. Det var viktig å berolige befolkningen, og å holde hjulene i gang. Folk gikk på arbeid, ungene ble bare unntaksvis, og i korte perioder, tatt ut av skolene. Gudstjenester, politiske møter, konserter og fester ble som oftest gjennomført.

Av jordas den gang 1.8 milliarder innbyggere ble en tredjedel smittet og 50 millioner døde. Norge hadde 2.6 mill. innbyggere, og opp mot halvparten ble smittet. 15 000 døde. I Rørosregionen døde nærmere ett hundre.

De fleste overlevde, altså. Og ble immune. Flokkimmune. Men prisen var, som vi vet, enorm.

En fristes til å spørre: Er det dette de svenske myndighetene driver med i dag, når de lar store deler av befolkninga bli utsatt for smitte? Slik at den skal utvikle nettopp flokkimmunitet. Hva vil resultatet bli? Allerede i dag er tallene stygge.

Spanskesyken spredte seg spesielt hurtig da folk verden over feiret at første verdenskrig var slutt.

Ferske bilder fra Grünerløkka av mennesker på frislepp, gir grunn til bekymring. At vi står overfor en påskefeiring og etter hvert også en 17.maifeiring, med en stadig mer våryr befolkning som er blitt lei av isolasjonen, kommer til å by på store utfordringer.

Vi må nå huske at ingen lenke er sterkere enn dets svakeste ledd. Vi må fortsatt stå sammen, vi må fortsatt bli styrt med stramme tøyler.

Av
Ragnar Kokkvoll

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...