Nea Radio

Gastronomisk høydepunkt:

80 Michelin-stjerner skinner over Norden ​​​​​​​

Nordiske stjerner. Gwendal Poullennec er direktør for Michelinguiden. Foto: Michelinguiden

Den 17. februar samles kokker og matentusiaster fra hele Norden i Trondheim for å være tilstede under offentliggjøringen av Michelin Guide Nordic Countries 2020, bedre kjent som Michelinguiden.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Når Michelinguiden slippes er det allerede åtte norske restauranter som håper på å beholde stjernene, og enda flere øyner et håp om få en.

Siden den første utgaven av Michelins nordiske guide, som ble lansert i 2014, har den lille, røde hotell- og restaurantguiden vokst betydelig. I dag inneholder guiden, som finnes både i papir- og onlineformat, over 260 restauranter i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island og Færøyene. Intet mindre enn 64 av de nordiske restaurantene har én, to eller tre stjerner – totalt 80 stjerner. Deretter har 34 restauranter hedersomtalen Bib Gourmand og ytterligere 150 restauranter har blitt belønnet med Michelins tallerken-symbol, «The PLATE Michelin».

I 2019-utgaven av guiden, som blir erstattet av den nye 2020-utgaven i februar, ble fire nye, nordiske restauranter tildelt én stjerne, hvorav to av de ligger i Trondheim: Fagn og Credo. Under ledelse av Heidi Bjerkan, ble også Credo tildelt tidenes første Michelin Guide Nordic Sustainability Award 2019, for deres imponerende økologiske tilnærming og engasjement.

Utdelingen i Trondheim

Følger årets inspektører i forgjengernes fotspor, kommer enda flere stjerner til å drøsse over de beste nordiske restaurantene under avsløringen i Olavshallen i Trondheim, 17. februar. Kokker, journalister og spesielt inviterte gjester er på plass når Michelinguidens direktør, Gwendal Poullennec, presenterer Michelin Guide Nordic Countries 2020. Tanja Holmen, direktør for Visit Trondheim, er veldig glad for at Michelinguiden har funnet veien til Trondheim.

– Vi føler oss ekstremt heldige som har fått Trondheim som vertsby for Nordic Star Giving Event i 2020, og som den første byen i Norge som vertskap for arrangementet. Fra å være en av de minst anerkjente og besøkte regionene i Norge, har Trondheim endelig fått oppmerksomhet internasjonalt. Det første målrettede fokuset på mat, for å utvikle turisme, har vist seg å være veldig fruktbart. Hvis det ikke hadde vært for dyktige kokker, erfarne produsenter og lokale organisasjoner som fokuserer på kunnskap rundt kvalitetsprodukter, ville dette ikke være mulig. Og på grunn av kulinariske pådrivere innen bærekraft, som kokk Heidi Bjerkan bak Credo, setter Trondheim tonen for de andre nordiske landene, sier Tanja Holmen, direktør for Visit Trondheim.

En generasjon av unge kokker som har jobbet på topprestauranter i Norge, og resten av verden, har flyttet tilbake til Trondheim i løpet av de siste årene. De åpnet egne spisesteder fordi de vil lage maten der ingrediensene er. De er dedikerte, kreative og utrolig talentfulle, og har på få år fullstendig forvandlet byens restaurantscene. Dette er en stor grunn til at Trondheim nå har tatt posisjonen som Norges nye mathovedstad og Home of Nordic Flavours.

Trondheim har også nylig blitt anerkjent som European Region of Gastronomy 2022, med et hovedfokus på å stimulere kreativitet og gastronomisk innovasjon, utvikle bærekraftig turisme, utdanne og rekruttere den yngre generasjonen og støtte lokale økonomier.

Stjerneregn siden 2014

Da den nordiske Michelinguiden ble lansert, inneholdt den 39 stjernerestauranter, men ingen av dem hadde tre stjerner. Siden den gang har det bare gått en vei. De nordiske landene kan i dag smykke seg med hele tre tre-stjerners restauranter: Frantzén i Stockholm, Geranium i København, og ikke minst Maaemo i Oslo. I tillegg er det hele ti to-stjerners restauranter og 51 én-sternere på våre breddegrader.

– Michelins inspektører fortsetter å oppdage spennende restauranter, og Norden tilbyr noe unikt. Restaurantenes mangfold og ambisiøse utvikling gjør de nordiske landene til noe helt spesielt for matelskere over hele verden. Ikke nok med at kokkene fortsetter å utvikle sine tekniske ferdigheter, de viser også måter å redusere matavfallet på mens de fokuserer på lokale ingredienser og et mer plantebasert kosthold, sier Gwendal Poullennec.

Slik er stjerne-statusen i Norge før lanseringen av 2020-utvagen: Vi har åtte restauranter med stjerner. Øverst troner Maaemo i Oslo med tre stjerner. Deretter følger syv restauranter, fordelt på tre byer, med én stjerne. Det er Fang og Credo i Trondheim, Sabi Omakase i Stavanger, og deretter hovedstadens fire én-stjernere Galt, Kontrast, Re-Naa og Statholdergaarden.

I Norge er det bare én restaurant som er tildelt Bib Gourmand-betegnelsen, som betyr at man serverer strålende mat til en god pris, og det er Oslo-restauranten Smalhans.

Historien til Michelinguiden

Alt startet i 1900 da Michelin-brødrene André og Édouard prøvde å få ferske franske bilførere til å oppleve landsbygda og livet bak rattet. De lanserte en guidebok med informasjon og tips om hvor bilister kunne få hjelp med bilen om de støtte på problemer, samt hvor de kunne spise og sove.

Michelins guide inkluderer veikart, bensinstasjoner langs veiene, råd om dekk naturligvis, og en liste med bra steder å spise og bo på reisen. I løpet av de neste to tiårene ble Michelinguiden distribuert gratis til bilistene i Frankrike. Det var først i 1920 at den første Michelinguiden begynte å bli solgt, og kostet da syv franc. I 1926 begynte guiden sin nesten 100 år lange tradisjon med å gi stjerner til restauranter, da Michelin-brødrene ansatte den første av en lang rekke av deres mytiske restaurantinspektører.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...