ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Drømmestipendet:

445 er nominerte i 2020

DRØMMESTIPEND: Varaordfører i Selbu, Per Røsseth, deler ut "Drømmestipendet" til Jens Aftret Andersen. Til høyre står Bente Smaavik og Victor Borge, som denne gang representerte Norsk Kulturskoleråd. Foto: Wanja Løvø/Arkiv

1,5 millioner kroner skal utdeles til hundre unge kulturutøvere som hver får 15 000 kr.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

OSLO: Straks er det sesongstart for utdeling av Drømmestipendet 2019 – 1,5 millioner kroner skal utdeles til hundre unge kulturutøvere som hver får 15 000 kr samt diplom og mye verdifull heder og synliggjøring.

En av Oslos nominerte er blokkfløytisten Rania Alexandra Juchelka (15). Interessen for blokkfløyta starta da hun fikk undervisning i instrumentet ved kulturskolen i Oslo som åtteåring, og siden den gang har lidenskapen utviklet seg i takt med ferdighetene. – Min store drøm er å holde konserter der jeg både kan hylle blokkfløyta og samtidig inspirere publikum, sier Rania Alexandra.

En av Trøndelags nominerte er Steinar Heide Bø (19) fra Trondheim. Steinars lidenskap for å spille trommer oppsto da han var to år og fikk et lite trommesett i julegave. – Den store drømmen er å kunne leve av musikken, men også å bli en trommeslager som utvikler instrumentet til noe helt nytt ved å skape et lydbilde som ikke har presentert tidligere, sier Steinar.

En av Vestfold og Telemarks nominerte er Renata Cika (18) fra Sandefjord. Renata begynte å danse da hun var åtte år. I dag er hun med i dansegruppa Quick Style Youth, som tok seg til finalen i Norske Talenter. – Nominasjonen har vært en kjempeboost for motivasjonen og selvtilliten, og har virkelig inspirert meg til å gi alt for å realisere drømmen om å bli proff danser, sier Renata.

445 nominerte totalt

I år er 445 unge kunst- og kulturutøvere nominert til Drømmestipendet. Dette er 17. året at stipendet utdeles. Den totale stipendpotten er på 1,5 millioner kroner. Hver av de 100 stipendmottakerne mottar 15 000 kr. Landets kommuner nominerer så mange utøvere de selv ønsker, fordelt på kategorier dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og annet.

Normalt foregår utdelingene av drømmestipend i mai eller juni. På grunn av koronakrisa vil nok mange av årets utdelinger finne sted senere. Offentliggjørings- og utdelingstidspunktene er det kommunene som har stipendmottakere som bestemmer. Men 25. juni blir det presentert en oversikt med alle årets stipendmottakere – på nettstedet drommestipendet.no.

Viktige kroner – viktig anerkjenning og synliggjøring

Stipendordningen er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Gjennom denne stipendutdelingen ønsker de å synliggjøre kommunenes arbeid for barn og unge. De håper også at Drømmestipendet skal være verdifull inspirasjon og et viktig bidrag til å oppfylle unge kulturutøveres drømmer.

Mottakere av Drømmestipendet er ungdom mellom 13 og 20 år som utøver ulike kulturelle uttrykk. Målet med både nominasjon og stipend er at mottakerne skal få motivasjon til å utvikle seg videre og mulighet til å få oppfylt noen av sine kulturdrømmer.

Inspirasjon til videre utvikling

– Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd er opptatt av å styrke det kulturelle mangfoldet over hele landet. Vi tror Drømmestipendet bidrar til at talentfulle barn og unge får inspirasjon, verdifull synliggjøring og oppmuntring til å dyrke talentet sitt. Samtidig fokuserer Drømmestipendet viktigheten av ungdom får gode rammer for kunst- og kulturopplæring i hjemkommunen sin, sier prosjektleder Lars Emil Johannessen i Norsk kulturskoleråd.

– Det er veldig gledelig at Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping igjen kan hedre unge kulturtalent over hele landet. Antallet nominerte viser at det spirer og gror godt lokalt på kultursiden. Målet på sikt må være at stipendet skal bidra til et enda større mangfold av unge kunstnere, sier seniorrådgiver Trond Olav Asperud, ansvarlig for Drømmestipendet hos Norsk Tipping.

ANNONSE