Nea Radio

Vårres jul:

Førti år som album og ti år på veien

Vårres jul er 40 år: Hans Rotmo på scenen, i herlig samspill med Henning Sommerro. Foto: Kriss Kristensen

I år står Hans Rotmo og Henning Sommerro sammen på scenen når juleplata "Vårres jul" feirer 40 år.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 09.12.2020 kl 13:19

– Det er veldig artig. Når Henning og jeg spiller blir det rett kjemi, så vi klarer oss godt uten orkester, sier Rotmo.

Nå er 17 julekonserter gjennomført og ti konserter står igjen før Rotmo og Sommerro kan ta juleferie.

Ingen umiddelbar suksess

I 1980 ble plata "Vårres jul" utgitt for første gang, men salget av plata vår dårlig. I 1990 kom en revidert utgave av albumet ut, og da ble det godt motatt. Da solgte plata godt over 100 000 eksemplarer.

– Det starta høsten 1979. Da fikk jeg en oppfordring fra Gunnar Fordvik om å skrive noen alternative julesanger. Da skrev jeg fjorten låter på like mange dager, og det ble stammen til "Vårres jul", forteller Rotmo

Da plata ble utgitt i 1980 for første gang var det mange som ikke likte Rotmos strofe, der han sang "jula er eldre enn Jesus".

– Der ble det en skjev start, så albumet solgte dårlig. Da var det heller ingen arrangører som ville ha oss til å spille hos dem.

Likevel fikk Rotmo og Sommerro spille en gang i året på Stjørdal, minnes han. Det gjorde de fra 1980 og ti år fremover. Da ble plata utgitt på nytt, og det ble en suksess. Men noen "Vårres jul"-turnè ble det ikke før i 2010.

– Da samlet vi den gamle gjengen. Kai Biermann, Gunnar Berg, Henning og jeg. Da ble det turnè, forteller han.

Førjulstida på scenen: Hans Rotmo er aktiv med årets "Vårres jul"-turnè, sammen med Henning Sommerro. Foto: Runar Kjøsen

Tospann på scenen

I årets utgave er låtene nedskrellet, når Sommerro og Rotmo står på scenen. Det syns hovedpersonen selv passer låtene godt.

– Det passer låtene veldig bra. De beste låtene er de med minst arrangement. De som er litt nakne, sier han.

De fjorten gamle låtene er med når tospannet står på scenen sammen i år. I tillegg til fire, nye låter. Når Rotmo skal trekke frem en favoritt selv nøler han ikke.

– Det er nok låten som heter "Jul berre ein gong fer året", om det lille juleselskapet hos han Ole på kåret. Der kunne jeg tenkt meg å vært med, sier Rotmo før han fortsetter forberedelsene til årets siste ti konserter.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...